Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Veteranfordonsrally i slottsmiljö

Vackra bilar i vacker miljö. Foto: Weine AhlstrandVackra bilar i vacker miljö. Foto: Weine Ahlstrand

Veteranfordonsklubben i Askersund fyller 20 år. Det firades under lördagen med ett jubileumsrally längs vackra småvägar i Tiveden. Deltog gjorde 35 lack- och kromglänsande veteraner. Bildspel

Samling vid Sjöängen, Askersund. Därifrån släpptes bilarna en efter en längs Sundsbrogatan till officiella starten vid kullerstenstorget. Så bar det iväg längs slingrande skogsvägar till ”halvtidsvila” och fika i Sannerud.

Så rullade veteranrallyt vidare via Vargaklämman och Aspa till slutmålet Stjernsunds slott. Sakta och värdigt rullade bilarna genom slottsallén och in på borggården.

Trevligt rally – fina vägar

– Ett trevligt rally längs fina vägar, menade Kaj Wallin som rattade en av sina Rolls-Royce.

Ja, han hade ytterligare tre RR-rariteter och även en Bentley med i rallyt. Klubbmedlemmar och tillika kompisar satt bakom rattarna i dessa. Och varje bil har sin historia.

– Min Rolls Royce Silverdown från 1952 ville revyförfattaren och kåsören Kar de Mumma köpa en gång i tiden. Det fick han inte, men senare kunde jag köpa den, berättade Kaj Wallin.

– Och den där, Rolls-Royce Sport saloon från 1934, gick direkt från fabriken i England till bilsalongen i Geneve och sedan direkt till mitt garage.

Galaxyn låg isärskruvad i en hög

Alla bilar har som sagt en historia, som auktionisten Eric Linds Ford Galaxy från 1962.

– Far köpte den 1965. När jag var liten drog den familjen och en husvagn runt i Europa. Jag tog över bilen 1972 och körde den i ett par år. Så var det dags för renovering.

– Vi skruvade isär allt tills bilen låg i en enda stor hög. Under pandemin har jag haft mer tid att skruva och meka, så efter 40 år rullar den igen. Den har gått 19 000 mil och är nybesiktigad utan anmärkning.

Askersunds Veteranfordonsklubb är en pigg 20-åring. Klubben har 167 medlemmar varav en tredjedel är kvinnor. Regelbundet arrangeras bilutflykter till olika intressanta besöksmål. De lika regelbundna tisdagsträffarna i Askersunds hamn under somrarna lockar både klubbmedlemmar med sina veteranbilar och publik.

”Passionen förenar oss”

– Det som förenar oss är passionen för veteranbilar, förklarade klubbens kassör Solveig Samuelsson i ett tal från slottstrappan vid Stjernsund.

För närvarande är klubbens största pågående projekt återskapandet av den gamla och historiska REO-bussen som en gång i tiden trafikerade linjen Askersund-Åmmeberg-Zinkgruvan. Nyligen fick man också uppdraget att vårda ”Augustas Volvo”, ett klassiskt fordon från 1930 som ägdes av slottsfrun Augusta Cassel.

Classic Motor följer klubben

På plats under jubileumsrallyt i Askersund var Classic Motor.

– Vi älskar alla fordon som är över 30 år. Jag är här några dagar för att göra reportage om REO-bussen, ”Augustas Volvo” och även jubileumsrallyt. Det är en livaktig klubb, menade chefredaktör Anders Nordner som själv rattade en Jaguar XJ-S från 1988 genom Tivedskogarna.

Veteranfordonsklubbens ordförande Hans Gunnarsson var nöjd när alla fordon med chaufförer och medpassagerare hittat fram till slutstationen vid Stjernsunds slott.

– Allt har gott bra. Folk verkar nöjda. Att Classic Motor är här är förstås kul. Det sätter både klubben och Askersund på kartan.

Här kan du läsa mer om REO-bussen

Här kan du läsa mer om ”Augustas Volvo”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-15 1:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.