13 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

14 anställda varslas om uppsägning på Skyllberg Industri AB

Skyllberg Industri AB varslar 14 av ett 50-tal kollektivanställda om uppsägning. Anledningen är arbetsbrist.
– En av våra kunder har flyttat sina inköp till Asien, och det är just nu en allmän nedgång i konjunkturen, säger VD Ivan Svensson.

De som berörs av varslet är operatörer vid spiktillverkningen. Spik är en av de produkter som Skyllberg Industri är välkänt för.

Vid företagets robotsvetsavdelning tillverkas svetsade stålkonstruktioner som stolpar, metallbommar, master, kraftledningsmaterial och andra legoprodukter. En stor kund är Trafikverket.

Förhandling med facket

Varslet berör arbetsmarknaden i Sydnärke eftersom många anställda bor i kommunen.

- Vi vet ännu inte hur många som kommer att beröras i slutänden. Förhandlingar med facket pågår, säger Ivan Svensson.

Ivan Svensson säger att företaget kontinuerligt jobbar med att skaffa nya kunder.

- Ett led i det är att vi anställt en teknisk säljare. Vi tror ju på framtiden.

Men att få tillbaka den kund som valt en annan leverantör räknar inte företaget med.

- En trend idag är att man gärna köper från länder med ett lägre löneläge.

Anställda oroade

Ronny Larsson är klubbordförande för IF Metall:

- Det här var inget roligt besked, och folk är bekymrade för om de får ha kvar sitt jobb. Och man vill förstås ha besked så fort som möjligt. Vi var med om ett liknande varsel för sju år sedan. Det är ju så det är, företag kan besluta sig för att köpa från annan leverantör, säger Larsson, innan han hastar iväg till en förhandling med arbetsgivaren.

Högteknologisk industri

Skyllberg Industri AB är ett dotterbolag till Skyllbergs Bruks AB, som sedan 1888 ägts av familjen Svensson. Den högteknologiska industrin är navet i verksamheten. Bruket har också ett elkraftnät med cirka 1 400 abonnenter – man började bygga kraftledningar för över 100 år sedan. Men det finns även traditionell bruksverksamhet med jord- och skogsbruk samt uthyrning av bostäder.

De andra bolagen i koncernen är dotterbolagen Nils Ahlgren AB, ett grossistföretag för bygg- och järnvaruhandeln samt Degerfors Förzinknings AB, en av landets största legovarmförzinkare av styckegods, spik och smågods.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-11 10:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.