Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Smedsgården tog hem Vårdbyggnadspriset

Utmärkelsen lyfter fram goda exempel inom arkitektur och premierar innovativ vårdmiljö. Foto: Johan FowelinUtmärkelsen lyfter fram goda exempel inom arkitektur och premierar innovativ vårdmiljö. Foto: Johan Fowelin

Vård- och omsorgsboende Smedsgården i Askersund har vunnit det prestigefyllda Vårdbyggnadspriset.

Vårdbyggnadspriset vill uppmärksamma goda exempel inom arkitektur samt premiera innovativ vårdmiljö och goda processer. Sedan 2003 har Forum Vårdbyggnad delat ut priset vid fyra tillfällen och nu var det dags igen.

På plats i Malmö för att ta emot utmärkelsen fanns bland annat Länsgårdens VD Camilla Petersen och Länsgårdens projektutvecklare för Smedsgården, Marie Villman.

- Det här är förstås kul för Länsgården, säger i ett pressmeddelande Marie Villman.

Hon fortsätter: 

- Men det är framförallt roligt för utvecklingen av boendemiljöer på vård- och omsorgsboendena. Det sker ett paradigmskifte nationellt nu, där vi går från att bygga institutioner till att bygga hemlika miljöer. Det känns väldigt roligt att vi på Länsgården får vara med och driva den här utvecklingen i rätt riktning.

En miljö som liknar den man hade hemma. Foto: Johan Fowelin En miljö som liknar den man hade hemma. Foto: Johan Fowelin
Omsorg om de boendes livsmiljö

Juryns ordförande Göran Lindahl från Chalmers sa de här orden när han presenterade vinnaren:

”Med stor inlevelseförmåga och omsorg om de boendes livsmiljö har projektteamet skickligt byggt på tidigare kunskaper. Kopplingen till staden, liksom samverkan med daglig verksamhet, vårdcentral och intilliggande verksamheter gör denna lösning förebildlig. Sammantaget är detta en lugn miljö, hållbar över tid”.

Bygga hemlika miljöer

Mathias Olaisson som är enhetschef på Smedsgården ser omsorgsboendet som ett bra exempel på att det går att bygga hemlika miljöer och samtidigt skapa goda förutsättningar för både bra vård, omsorg samt en god arbetsmiljö.

- Vi hör från både boende och anhöriga att det känns som hemma här. Utformningen av lokalerna, inredningen och färgsättningen bidrar till att skapa hemkänsla. De har lyckats att skapa känslan av ett hem och samtidigt ge bra förutsättningar för verksamheten, säger han i pressutskicket. 

 

FAKTA

Invigdes: 2020
Storlek: Nybyggnad 9 784 m2
Innehåll: Vård- och omsorgsboende och lokaler för daglig verksamhet
Beställare: Länsgården Fastigheter AB
Arkitekt: Marge arkitekter, Land arkitektur
Entreprenör: OBK Sverige AB

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-19 16:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.