Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vandaliserade baracker får nytt liv hos motorklubben

Utdömda baracker blir till nytta vid MK Rans folkracebana. Foto: Weine AhlstrandUtdömda baracker blir till nytta vid MK Rans folkracebana. Foto: Weine Ahlstrand

Några vandaliserade och helt utdömda baracker räddades i sista stund och blir nu speakerrum, sekretariat med mera vid MK Rans folkracebana i Tycke.

Det är tre av Train Alliance Sweden AB:s omskrivna baracker (containerbyggnader, manskapsbodar) i Ralaområdet som trots förödande vandalisering nu ändå kommer till användning.

– Det är återanvändning på hög nivå, konstaterar motorklubbens ordförande Benny Rask.

– Vi fick tips om att de skulle rivas och att det gällde att agera snabbt. Vi valde ut tre av de bästa barackerna och kunde med hjälp av engagerade medlemmar och sponsorer rädda hem dem.

Blir speaker- och domarrum

Nu står två av de tre ”MK Ran-barackerna” ovanpå varandra vid Tyckebanan. Till våren ska de vara färdigupprustade för att användas till speakerrum, domarrum, sekretariat och arkiv.

Magnus Nylund och Benny Rask framför bygget. Magnus Nylund och Benny Rask framför bygget.

Här kommer också anmälningar och anbud att tas emot. Med mera. Den tredje baracken står till att börja med på ”tillväxt”. Kanske ansluts den någon gång framöver till nuvarande kök och cafeteria.

– Vi får ta en sak i taget. Det återstår mycket arbete innan vi kan ta första barackerna i bruk, säger Benny Rask.

Allt sönderslaget

Och det är så sant som det är sagt. För alla de från början 68 barackerna vid Rala blev utsatta för en omfattande vandalisering. Varje enskild barack hade en gång sex treglasfönster samt några stora glaspartier invändigt. Allt blev sönderslaget.

Så även om stommarna är rejäla så har det hittills krävts, och kommer det att krävas, en hel del arbete för motorklubben.

Sönderslaget i Rala. Foto: Henrik Östensson Sönderslaget i Rala. Foto: Henrik Östensson

– Bara att få barackerna hit innebar mycket planering och arbete. Varje barack är 10x3,5 meter och väger sju ton. Det behövdes tillstånd från Trafikverket för att transportera dem på väg och det behövdes stora fordon och kranar, berättar ordföranden.

– Då är räddningen att ha sponsorer, företagare och medlemmar i klubben som kan fixa det mesta inom transportbranschen.

Större fönster och plåtfasad
Ett lyft för MK Ran och ... Ett lyft för MK Ran och ...
... och för Tyckebanan. Foto: MK Ran ... och för Tyckebanan. Foto: MK Ran

Eftersom de många barackerna var sammanlänkade, så saknades vissa ytterväggar. De ska nu byggas upp. Nya och i vissa fall större fönster ska monteras in. Byggnaderna ska tätas och få utvändig plåtfasad.

– Det blir bättre sikt för speakern och bättre för alla funktionärer. Det blir också lättare för publiken att följa vad som händer ute på banan när det här står klart, fastslår Peter Larsson, banchef med mera i klubben.

Invändigt krävs också en hel del arbete innan barackerna är funktionsdugliga.

– Vi har folk i klubben som är bra på olika saker, el, rör, med mera. Och så kan vi ofta låna maskiner när det behövs. Det är tack vare det som vi klarar vi inte att ro ett sådant här projekt i hamn, säger Benny Rask.

”Fritiden är räddad”

Till kategorin av medlemmar som engagerar sig kan han även räkna in sig själv. När Sydnärkenytt besöker Tyckebanan så sitter han i ett byggmöte med Peter Larsson. Dagen efter är han där igen för att lasta av en släpkärra fylld med spånskivor tillsammans med klubbmedlemmen Magnus Nylund.

– Fritiden är räddad för en lång tid framöver, skojar ordföranden.

Ett lyft

Väl färdigt blir det nya bygget ett lyft för Tyckebanan och för hela MK Ran. Själva banan har gått rykte som välskött och utslagsgivande på ett rättvist sätt. Här har både fram- och bakhjulsdrivet ungefär samma förutsättningar. Men byggnaden som nu ska ersättas har stått sedan slutet på 1980-talet då anläggningen togs i bruk.

Om allt går enligt planen så ska de nygamla barackerna vid folkracebanan tas i bruk till de inledande tävlingarna i vår. Det är första deltävlingen i Tyckecupen den 23 april 2022 och en krosskart-tävling en vecka senare.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-15 23:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.