Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19
Mikaela Westling, Urika Hult, Hannah Johansson, Jonas Wiewegg, Alexander Edström och Erik Friberg driver UF-företag som tilldelats stipendier av Åsbro Näringsliv.

Framtidens företagare belönades

Nu är vi många…, konstaterade Håkan Bolwig när han öppnade vårens sista frukostmöte med Åsbro Näringsliv. Och visst var det många. Omkring hundra personer kom till PerOlofGården för att äta frukost, lyssna på föredrag och mingla.

Ett huvudnummer under morgonen var Åsbro Näringslivs utdelning av penningstipendier till framgångsrika UF-företag (Ung Företagsamhet) på Alléskolan i Hallsberg. Tre utvalda företag tilldelades vardera 5 000 kronor och de unga företagarna var på plats för att ta emot stipendierna, blommor och övriga hyllningar.

– Jättekul. Det känns extra speciellt att bli uppmärksammad av en näringslivsorganisation med så många egna företagare. De vet ju verkligen vad företagandet innebär, menade Ulrika Hult, Hannah Johansson och Mikaela Westling som tillsammans driver ”Afternoon Treats UF”, ett företag som erbjuder allt som behövs för avkopplande testunder.

De tre tjejerna går andra året på gymnasiet och hoppas kunna fortsätta med UF-verksamhet även nästa läsår.

– Det är roligt och lärorikt. Vi gör en del på skoltid, men det krävs även mycket arbete på fritiden. Det är väl så företagandet är.

Övriga prisade företag var ”Klart för jakt UF” som drivs av Erik Viberg och ”Smart Clips UF”, en affärsidé som drivs av Alexander Edström och Jonas Wiewegg.

Vad gör LRF?

Per Willén, lantbrukare och regionordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, var en av frukostmötets föreläsare. Under rubriken ”Vad gör LRF?” berättade han just det.

Inom Riksförbundet finns 17 regionförbund, cirka 250 kommungrupper och cirka 1 100 lokalavdelningar. Näringspolitik, företagsutveckling, regler och förenklingar, livsmedelsstrategier, skogspolitik, äganderätt, djurskydd, vilt är några områden bland många där organisationen vill vara med och påverka.

Mattias Åkesson, ägare av ATV & Maskin i Hallsberg, berättade sedan om verksamheten och försäljningen av fyrhjulingar, grävmaskiner, mopeder med mera. Målet är att expandera genom uthyrning av maskiner.

Spännande transportföretag

”Ett spännande transportföretag” var rubriken för nästa föreläsning. Ulf Widholm, vd för ALI Frakt, berättade om verksamheten som är sprungen ur Askersunds Lastbilscentral (bildades 1940).

Idag har ALI Frakt 19 anställda, 13 inom frakt och 6 inom logistik. Företaget har 33 delägare och sysselsätter cirka 90 personer i det dagliga arbetet. Omsättningen ligger på cirka 175 miljoner kronor.

– Vi utförde över 62 000 transportuppdrag 2015. SGÅ, Svensk GlasÅtervinning, och Zinkgruvan Mining är stora och viktiga kunder, förklarade Ulf Widholm.

Fina priser

Vårens sista frukostmöte lockade hundra besökare. Föredragen och minglandet lockade förstås. Lockade gjorde nog även priserna i det traditionella gratislotteriet. Under förmiddagen blev några personer lyckliga vinnare av bland annat en solcellspanel med laddningsregulator, att över en helg gratis få låna en Volvo XC90 och en prova-på-dag med fyrhjuling.

Välbesökt frukostmöte.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2016-05-20 12:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.