Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Vägkyrka med fika och historia

Vägkyrka i historisk miljö. Foto: Weine AhlstrandVägkyrka i historisk miljö. Foto: Weine Ahlstrand

För 16 året i rad hålls vägkyrka i Snavlunda. Den som stannar till erbjuds, kaffe och hembakat, kyrkguidning, konstutställning och inte minst en vacker och historisk miljö.

Vägkyrkan öppnades i måndags och på onsdagen (7 juli) hölls öppningsvernissage med mycket folk, cirka 80 personer.

När Sydnärkenytt besöker vägkyrkan dagen efter vernissagen så är det inte lika trångt, utan en mera en lagom tillströmning av långväga och lokala gäster. Tre av dem var Göran Hellberg, Eva Isaksson och Birgit Isaksson från Stockholmstrakten.

– Fast vi har ett ställe i Viby, Vretstorp, där vi är nu. Vi trivs och är förtjusta i den här bygden. I Snavlunda är vi ofta vid högtider och andra arrangemang, berättar de tillsammans.

Göran Hellberg, Birgit Isaksson och Eva Isaksson besökte Vägkyrkan i Snavlunda och togs emot av dagens värd Gull-Britt Hildor. Göran Hellberg, Birgit Isaksson och Eva Isaksson besökte Vägkyrkan i Snavlunda och togs emot av dagens värd Gull-Britt Hildor.
Lokala konstnärer

Dagens värd vid vägkyrkan är Gun-Britt Hildor. Hon serverar kaffe med hembakat bröd och visar runt i församlingsgården där lokala konstnärer ställer ut sina alster.

– Vi har alltid lokala konstnärer och försöker också se till att det blir variation, att olika konstformer är representerade, berättar Gun-Britt Hildor.

Årets utställare är: Gudrun Haglund Eriksson (skinnsömnad), Patrik Danielsson (akvarellmålning), Jörgen Puls (fotokonst), Maria Ryefalk (smycken), Bengt-Åke Broström (träslöjd), Inger Francis (akvarellmålning), Ingrid Fries Hansson (återbruk) och vävgrupper från Kårberg, Tycke och Vretstorp.

Mona Åkesson, en av flera som visar upp sina vävar vid vägkyrkan i Snavlunda. Mona Åkesson, en av flera som visar upp sina vävar vid vägkyrkan i Snavlunda.
Historisk väg och kyrka

På andra sidan vägen ligger Snavlunda kyrka vars historia går tillbaka till 1100-talet. Vägen var en gång en betydelsefull förbindelseled mellan klostren i Vadstena och Riseberga och bar följdriktigt namnet Pilgrimsleden.

Kyrkan lär vara den tredje stenkyrkan på samma plats och den stod klar 1737. Om det och mycket annat berättar dagens kyrkvärd Ing-Britt Ryefalk.

– Det är en vacker kyrka. Den ger ro, säger hon och visar den snidade dopängeln från kanske 1100-talet, det gamla oblatjärnet, kyrkstöten och andra historiska föremål.

Ing-Britt Ryefalk med Snavlunda kyrkas obladjärn. Ing-Britt Ryefalk med Snavlunda kyrkas obladjärn.
Barnens Vägkyrka

Här finns också Barnens Vägkyrka där det gäller att leta upp färgglada änglar med bokstäver på som tillsammans bildar tre ord. Fina priser utlovas.

Vägkyrkan arrangeras av församlingen tillsammans med Snavlunda Hembygdsförening. Samarbetet innebär att även den idylliska hembygdsgården står öppen för besökarna. Här finns Storstugan, Karlslundsstugan, Åbylundsstugan, Bölelogen, Bagarstugan och dess historia att fördjupa sig i.

Conny Sandberg guidar runt i den idylliska hembygdsgården. Conny Sandberg guidar runt i den idylliska hembygdsgården.
Populär kalender

Här finns också föreningens populära kalender att köpa. Nu presenteras den för 2022, som vanligt med historiska bilder. Bengt Sundblad var en av kalenderköparna.

– Jag är född här i Snavlunda, alldeles bakom kyrkan. Sedan 1962 bor jag i Vretstorp. Nu kom jag hit främst för att köpa kalendern, berättar han.

Hembygdsföreningen visar bygdens historia genom de gamla bevarade byggnaderna.

– Vi gör också kulturarvet tillgängligt med ny teknik. Nu har vi närmare 6 000 historiska bilder inscannade och tillgängliga på nätet, berättar Conny Sandberg, en av medlemmarna.

Snavlunda Vägkyrka är öppen alla vardagar fram till 16 juli klockan 13-17.30. Varje dag avslutas med andakt i kyrkan 17.30.

Gammalt och nytt. Besökaren Bengt Sundblad och hembygdsföreningens Conny Sandberg och Anders Karlsson tittar på gamla bilder med modern teknik. Gammalt och nytt. Besökaren Bengt Sundblad och hembygdsföreningens Conny Sandberg och Anders Karlsson tittar på gamla bilder med modern teknik.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-09 15:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.