06 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"Den vackra epoken" visas på Stjernsund

Madeleine Eriksson på slottstrappan.Madeleine Eriksson på slottstrappan.

Sommarens utställning på Stjernsunds slott visar balklänningar, festklänningar och dagdräkter från 1800-talets slut. Utställningen heter ”La belle epoque”, den vackra epoken.

Några utställda dräkter.

Så kallas en fredlig period i Frankrikes historia som börjar med landets nederlag i fransk-tyska kriget 1871 och sträcker sig fram till första världskrigets utbrott 1914. Det var en tid av positiva samhällsförändringar, tillväxt, och sorglöshet. Industrialismen medförde ett ökat välstånd för medelklassen, uppfinningar som symaskinen, telefonen och det framväxande järnvägsnätet skapade en framtidstro.

Turnyren framhäver rumpan

Paris var navet i modeskapandet under ”La belle epoque” och det spreds framför allt via modemagasin. Det var även stort i andra storstäder såsom London och Wien men förekom i hela Europa. Ett kännetecken var turnyren, en ställning baktill som lyfte upp och framhävde rumpan. Det var ett dyrt plagg att köpa men statushöjande.

I butiken i landshövdingeflygeln och i slottet visar klädskaparen Madeleine Eriksson från Laxå sina vackra kreationer. Onekligen en bra plats att visa dem på. Det är hennes hobby och samtidigt hennes yrke. Hon har ett företag med samma namn, syr, ordnar utställningar, skapar evenemang och håller föreläsningar. Dräkterna är uppsydda efter hennes mått men hon syr även på beställning. 

”Svenska 1800-talssällskapet”

Hon är husfru i ”Svenska 1800-talssällskapet” i Närke. Sällskapet finns också representerat i Göteborg, Stockholm och Skåne. De har sammankomster och träffar med 1800-tals tema. Vid dessa träffar klär man sig även enligt rådande mode från 1800-talets slut. 

Utställningen visas på Stjernsunds slott 15 maj till 31 augusti. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-19 14:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.