Gå till innehåll
Askersund / Brott
En byggnad med många fönster och cyklar framför sig.

Unga dömdes för flera trafikbrott, men fick relativt låga böter. Foto: Axel Frisén.

Ungdomar i Askersund
döms för manipulerad EPA

Publicerad: 26 March 2024 7:46

Ungdomarna hade båda varit ute och festat i Askersund. Den unge mannen, som hade en A-traktor (EPA-traktor), ville inte köra hem eftersom han hade druckit. Därför skickade han ett sms till en tjej som hade visste hade behörighet att köra en A-traktor. Hon sa nej, eftersom hon också druckit.

Men den unge mannen tjatade och till slut satte sig den unga kvinnan (15 år gammal) bakom ratten trots att hon var berusad och inte van att köra med manuell växel. Den unge mannen tyckte det gick för sakta på Riksväg 50, och han hjälpte till så att det gick att köra på både växel fyra och fem. Farten ökade till 70–80 kilometer. Det blev för mycket, och den unga kvinnan körde in i mitträcket.
Det här inträffade den 6 augusti 2022.

1000 kronor i böter

Nu har den unga kvinnan dömts för olovlig körning och rattfylleri (hon hade 0,5 promille alkohol i blodet). Kvinnan döms till 1 000 kronor i böter. Då har tingsrätten tagit hänsyn till att det gått lång tid sedan brotten begick och även hennes låga ålder vid tillfället.
Den unge mannen döms för tillåtande av olovlig körning. Han såg till att A-traktorn genom några enkla grepp gick att köra fortare än tillåtna 30 kilometer, och han visste om att den unga kvinnan bara hade körkort för A-traktor. Han döms också till 1 000 kronor i böter.

Annons

askersund