Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
10 May 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Tyskt företag bygger vindkraftverk i Svinnersta

Helt andra vindkraftverk, även de placerade i ett skogsområde. Foto: Henrik ÖstenssonHelt andra vindkraftverk, även de placerade i ett skogsområde. Foto: Henrik Östensson

Nu börjar man bygga vindkraftparken i Norra Hunna Myggedalen i Askersunds kommun. Det är ett tysk samriskbolag som nu bygger fyra vindkraftverk, de ska vara klara vårvintern nästa år.

Verken börjar nu byggas efter en rätt lång process. Redan 2013 gav Askersunds kommunfullmäktige sitt godkännande till vindkraftparken som ska bestå av fyra vindkraftverk. 2014 ansökte sedan företaget Gamesa, då med säte i Spanien, om tillstånd att bygga. Denna ansökan gjordes till Länsstyrelsen. Efter överklaganden vann tillståndet laga kraft i Mark och miljödomstolen 2016.

Sedan dess har det inte hänt så mycket. Nu är det ett tyskt riskbolag, CIS, baserat i Hamburg som bygger. Företaget Gamesa, nu uppköpt av tyska Siemens, Siemens Gamesa Renewable Energy, levererar vindkraftverken. De blir ungefär 175 meter höga upp till vingspetsarnas högsta läge. Själva turbinen, propellern kommer vara 140 meter i diameter. Märkeffekten är 4,1 megawatt, vilket gör dem till de för stunden största vindkraftverken i Sydnärkenytts område.

Väster om Svinnersta

Myggedalen Norra Hunna som området heter tillhör byn Svinnersta. Verken ska ligga på en plats mellan Laxsjöarna i Väster och Svinnersta i öster.

Det är det norska bolaget Veidekke som kommer vara först på plats. De ska bygga och förstärka tillfartsvägar till området. Det arbetet kommer sätta igång i närtid.

Foto: Lantmäteriet Foto: Lantmäteriet
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-07 9:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.