Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Travkusken Jonas Gylling har fått nog

Jonas Gylling med en tavla som han beställt på sig och en häst. Foto: Anders BjörkJonas Gylling med en tavla som han beställt på sig och en häst. Foto: Anders Björk

TRAV: Välkände entreprenören Jonas Gylling från Askersund har gjort en stor travsatsning under året och även lyckats vinna flera lopp. Men efter att blivit avstängd i nästan två månader för sin körning har han ilsknat till. "Jag slutar härmed att vara kusk", skriver Gylling.

Askersundsprofilen Jonas Gylling har gjort något som är väldigt ovanligt. Att i så pass hög ålder börja satsa på en sport och dessutom göra det med framgång. 

Gylling körde sitt första travlopp någonsin den 17 januari i år och i detta segrade han, på Axvalla. 53-åringen har vunnit ytterligare lopp efter detta under året, men han har även varit avstängd flera gånger och kritiserad för sin körning.

Detta beroende på incidenter på travbanan där domen från juryn stundtals varit hård. Och efter ett lopp under torsdagen kom så beskedet under fredagen om ytterligare en avstängning för Gylling. 

Gylling vann torsdagens första lopp på Örebrotravet med Digital Lucky, men ansågs också ha kört på ett regelvidrigt sätt. Domen blev avstängning från all körning fram till 12 januari 2022. 

Domaren ansåg nämligen Gylling delat ut en så kallad ”enhandare” på sin häst. Måldomaren Stefan Kanestad köpte inte Gyllings bortförklaring. Han menar att drivningen var ”fumlig”. 

– När han är på väg mot mål tappar han ena tömmen och under den tiden driver han också, sade Kanestad till tidningen Travronden.

Gylling själv anser inte att han gjorde något fel och att han som nykomling inom sporten är extra utsatt för domarnas regeltolkande. I ett osande Facebookinlägg under fredagen tar Gylling farväl av sporten. 

“Överklaga? Nej kan ni inte inse hur jävla ruttna era regler er så kan det kvitta. Jag slutar härmed att vara kusk. Sedan får jag fundera över hur det blir med alla 18 hästar man lyckats köpa på sig på mindre än tio månader. Jag vill tacka alla för detta året, det har varit otroligt och jag kommer alltid bära med mig detta”. 

Huruvida Gyllings beslut står fast när känslorna lagt sig återstår att se. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-19 23:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.