Gå till innehåll
Askersund / Sport
Man som håller tre medaljer och bär en sporttröja poserar för ett foto.

Tobias Andersson vann vid helgens SM i armbrytning ett guld och ett silver.

Tobbe från Askersund bröt hem ett guld på SM

Publicerad: 27 March 2024 15:53

Tobias Andersson sysslar med den relativt ovanliga sporten armbrytning. Vid helgens SM tog han hem ett guld och ett silver. - Det betyder mycket för mig, säger Tobias Andersson.

Tobias Andersson är uppväxt i Askersund. Numer bor han i Åmmeberg. 

Klubben han representerar ligger i Motala och heter Vätternbrytarna. Han är ensam askersundare om att tävla för klubben. 

“Dig tar jag lätt”

- Alla andra kommer från Motala, eller från andra städer i Östergötland, säger Tobias.

Hur kom det sig du började med armbrytning och när?

- Det var för ungefär tio år sedan då en kille nyss börjat på jobbet. Jag frågade vad han sysslade med på fritiden och då sa han bland annat armbrytning. 

- Dig tar jag lätt sa jag åt honom, men nej du det gjorde jag inte och det har jag inte gjort sen dess heller, säger Tobias med ett skratt.

Är han större än dig?

- Nä, han är nog 20 kilo lättare. Men däremot har han hållit på betydligt längre.

Tog guldet med vänstern

Trots det nesliga debaclet mot kamraten så fick Tobias blodad tand för armbrytning och han gjorde snart kamraten följe till föreningen Vätternbrytarna och vid helgens SM i Luleå nådde Tobias sin främsta framgång nånsin. 

Ett guld och ett silver.

- Jag har nyss fyllt 40 år så medaljerna kom i klassen Master, där gränsen är 40 år och en maxvikt på 95 kilo. Det känns helt fantastiskt. Ett SM-guld är ett SM-guld, det är bland det största jag varit med om.

Guldet tog han med vänsterarmen. När han bröt med högerarmen blev det silver. 

Familjekänslan är speciell

Vad är det du gillar med sporten framförallt?

- Framförallt familjekänslan. Det spelar ingen roll var man åker, man blir alltid lika väl omhändertagen överallt. Jag har aldrig varit med om någon annan sport där det är så öppen och ödmjuk stämning.

Storleken är inte allt inom armbrytning. Teknik betyder väldigt mycket. Men det underlättar självklart att vara stark. Och med ett SM-guld bärgat kanske det är på tiden att för första gången även besegra kamraten som drog in honom i sporten?

- Ha ha, vi har träning på söndag. Då ska jag slå honom, avslutar Tobias Andersson.

Annons

askersund