Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Snart dags för Askersund i TV-rutan

Filmteam på stan när Filmteam på stan när "Tjuv och polis" spelades in i Askersund. Nu är det snart dags för premiär. Foto: Olle Widell

1 september har TV-programmet "Tjuv och polis" premiär i SVT. Hela serien spelades in i Askersund och har askersundare som deltagare. Kan det bli en tittarsuccé?

Sällskapsspelet ”Tjuv och polis” kom ut 1943 och är baserat på ett gammalt tema: Polisens jakt på tjuvar. I spelbeskrivningen heter det:

"De som spelar tjuvar ska stjäla så mycket pengar som möjligt och därefter fly. De som spelar polis ska fånga in tjuvarna och får pengar för det.

Åtta avsnitt sänds i SVT

I det TV-program som spelades in i våras och som heter ”Tjuv och polis i Askersund” är spelreglerna delvis de samma. Tjuvar stjäl och flyr jagade av poliser. Björn Wahren projektledare på SVT förklarar.

– Det blir en serie som visar polisarbete som det är i verkligheten. Fjorton poliser har fjorton dagar på sig att lösa fallet. Tusen timmar film ska bli åtta timmars serie.

Henrik Olovsson. 

Första avsnittet sänds första september kl 20 00. Men hur gick det till när Askersund blev utsedd till inspelningsplats?

– Kommunen blev kontaktad i höstas av produktionsbolaget Meter Television och vi erbjöd oss att hjälpa till med att tipsa om platser och folk. Vi gjorde rundturer och visade miljöer, svarade på frågor om demografi, boende, arbetsplatser, pendling, integration, fritidsintressen, föreningsliv och annat. Vi erbjöd dem att de när som helst kunde ringa och få hjälp med problem. Redan i december fick vi besked att de bestämt sig för att komma hit, säger utvecklingschef Henrik Olovsson,

Inga kommunala pengar har betalats ut

Meter Televisions första steg var att sälja in det till SVT. I ett andra steg skulle de presentera flera tänkbara orter och låta SVT välja en av dem. När teamet varit i Askersund tyckte SVT dock att det räckte.

De var imponerade av uppställningen från kommunen och askersundarna. Det är viktigt att framhålla att inga kommunala pengar betalats ut och att kommunen inte utövade påtryckningar på vad som skulle vara med i programmet.

En annan viktig sak som framhölls, och som båda parter var överens om, var att serien inte fick exploatera eller förlöjliga människor.

- Det måste vara ”feelgood- TV” där man kan identifiera sig med personerna, berättar utvecklingschef Henrik Olovsson.

Byggde om till högkvarter

Stadens gamla polisstation på Väderkvarnsgatan förvandlades till polisgängets högkvarter. Arbetet gjordes av Wiktorssons Bygg Askersund.

Det innebar flyttande av väggar, spegelfilm, ny ljuddämpande studiematta på 200 kvadrat, mörkläggning, målning och inrättande av förhörsrum. Det tog två-tre man tre veckor att få det färdigt.

Polisens förhörsrum på Väderkvarnsgatan.

Byggfirmans skåpbil med tonade rutor hyrdes ut en vecka till produktionsbolaget. I den kunde de osedda filma på olika platser i staden vilket kanske kommer att bli en överraskning för några.

Polisgänget bestod av fjorton personer och så många poliser och spanare har det väl aldrig funnits i dessa lokaler tidigare.

Flera platser har haft övervakning

När all utrustning var på plats kunde man med fasta och rörliga kameror ha lite koll på staden. Flera affärer och näringsställen hade övervakning, man använde sig av drönare och mobila filmteam rörde sig runt om i staden.

Filmgänget som följde förövarna och de som följde poliserna hade ingen kontakt med varandra. Ledningsgruppen gick inte in och hjälpte inte till. Det är en tävling där vinnare utses och belönas.

Här ställs förövarnas lokalkännedom och personliga kontakter mot polisens tekniska utrustning och resurser. Hur utfallet blir får vi se i höst. En av deltagarna är Sydnärkenytts medarbetare, fotografen Christian Vargahed.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-08-20 12:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.