15 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Musik för hjälp till Moder jord

Riksteaterns ensemble tackar publiken efter en Riksteaterns ensemble tackar publiken efter en "naturligt" tänkvärd föreställning. Foto Olle Widell

Publiken, som kommit för att se konserten ”Nationalparken” i Sjöängens stora salong i fredags, fann sig inledningsvis vara inbjudna till en begravning.

En tavla visade vilka psalmer som skulle sjungas, en kista fanns centralt placerad, ljus och ljud var dämpat. De sörjande kom in med olika huvudbonader, en kvinna med en orrtupp, en med bävermössa, en man med hjortkrona och en man med dok och slöja.

De hade kommit för att närvara vid  begravningen av världens äldsta gran, Old Tjikko, och inledde med att spela och sjunga Old Tjikkos psalm. De ville sjunga en hyllningssång till trädet och hålla det i handen när det fördes till sista vilan. Ett tal hölls till trädet. 

Med tanke på trädet.

Trädet är en metafor till hur vi missköter och fördärvar vår natur.

Så många utrotade

I begynnelsen var mångfald och naturen kunde anpassa sig till allt men inte till människan. Lite innan paus började en skådespelare läsa upp namn på växter och djur som utrotats. Han började i bokstavsordning och man fick välja mellan att gå ut och ta paus eller sitta kvar under uppläsningen. När pausen var slut efter ca 20 minuter och publiken åter var på plats var han inte färdig. Han hade bara hunnit till bokstaven K. Mycket effektfullt och tankeväckande. 

Just så var hela föreställningen. 

I rask takt gisslades människans olika syn- och förhållningssätt till naturen. Baggböleri, skogsbolagen som vill ha ordning och reda, kalhuggning, stadsbor som längtar ut, extremsportare som mer ser till den egna prestationen, julgransodling (en julgran kallade sig influencer och kämpade för att alla smågranar skulle bli accepterade oavsett hur många grenar de hade), natur på recept, den ekonomiska tillväxten med mera. 

Gamla granen lever

De gjorde en jämförelse med musik och natur. Förr sjöng man psalmer och koraler på det gamla sättet med många variationer, samma sång på olika sätt. Nu ska alla sjunga lika, unisont. Naturen var mer varierad förr, nu strävar man efter likformighet. 

Det har alltid funnits politikerlärkor som kvittrat och sjungit om insatser för naturen men av 16 uppsatta miljömål är i dag bara ett uppnått.

I slutet av föreställningen fick vi höra en glad nyhet. Granen Old Tjikko är inte död! Den lever och finns i Fulufjällets nationalpark och har stått där i 9 500 år - inte den del som är ovan jord men man har konstaterat att rotsystemet är så gammalt.

De som tog oss med ut i skogen var folkmusikerna och fiolspelande Sara Parkman och Samantha Ohlanders samt orgelspelande kompositör Hampus Norén. Poeten Jonas Gren läste ekodikter. De ackompanjerade mycket vackert sina sånger med fioler och tramporgel. Vi fick höra både ”Ord och inga visor” och ”Ord och visor”.

Hjälpte till

Föreställningen arrangerades av Riksteatern och Askersunds riksteaterförening och Sjöängens scenkonstavdelning. Den ingår i Riksteaterns tematiska spår ”Människa och natur”.

När Riksteatern ger sig ut på turné kommer de oftast inte med en liten transport. De ca 120 åskådarna i salongen kunde se det imponerande och stora scenbygget. Riksteatern har egen personal men för att under åtskilliga timmar bygga upp och riva scenen hjäpte frivilliga till från ortens förening.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-13 20:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.