Sydnärkes nationaldressing – gjord på tomater från Skövde
Närkes egen nationaldressing har blivit så självklar i kylskåpen att man nästan glömmer bort att skänka den en uppskattad tanke när man äter den.
Faktum är att den är på väg att fira 30-årsjubileum. Men tomaterna kommer inte från Karintorp längre, utan från Skövde.
Helena och Erik Angelsten byggde växthusen i Karintorp utanför Åsbro 1995, och samtidigt började man koka sin egen tomatdressing, men då på lediga tider när man inte arbetade i odlingen.
Receptet fanns redan i hushållet, men då med en köpt tomatsoppa på burk.
Med sin egen tomatodling var steget inte långt till att använda sina egna tomater.
Började i gårdsbutiker
Tomatdressingen började säljas i gårdsbutiker, men också hos Ica och Coop, där man fortfarande har avtal.
Dressingen sågs nog först som ett sommartillbehör, men har sedan växt till att vara ett populärt tillbehör året runt.
– Folk har insett att den funkar alldeles utmärka som pastasås, och jag har till och med hört om människor som häller dressingen över Findus frysta färdigrätter för att piffa upp dom lite, säger Helena.
Helena står för övrigt fortfarande som ensam kock i det lilla vita huset i Karintorp.
– Jag sköter allting själv. Jag hackar, blandar, kokar och buteljerar, och till hjälp för det så har jag en stor 100litersgryta.
Maken Erik hoppar dock in och hjälper till fortfarande, inte minst med transporter.
Alla transporter, både av råvara och produkt sköts i egen regi.
Sålde växthuset
2006 såldes växthuset och därmed tomatodlingen, och nu arbetar Helena heltid med Karintorps Förädling AB som är företagets officiella namn.
Faktum är att det numera inte är några tomater från Karintorp i dressingen.
– Nej, från 2022 så kommer tomaterna från Stockagården utanför Skövde.
Vi hade ett samarbete redan sedan innan, då man ville ha dressingen i sin gårdsbutik, så jag gjorde deras burkar på deras tomater.
Tomatodlingen i Karintorp började inrikta sig på mindre sorter av tomater, storlekar som inte fungerar bra till dressing. Vi vill ha stora tomater, annars blir det för mycket kärnor i, och riskerar att få en lite beskare smak, berättar Helena.
Men vad är egentligen hemligheten till att eran tomatdressing skiljer sig så mycket i smaken jämfört med andra dressingar?
– Det är helt enkelt att den är gjord på färska tomater och inte på puré som flertalet andra, vi har i solmogna färska tomater helt enkelt, avslutar Helena.