Gå till innehåll
Askersund / Kultur
Två personer som sitter på en bar med en skylt där det står café & pub.

Anki Augustsson och Kent Larsson i Folkets hus egen pub. Foto:Henrik Östenssin

Sydnärkes häftigaste
Folkets hus finns i Åmmeberg

Publicerad: 4 December 2023 8:30

Få orter har ett så pampigt Folkets hus som Åmmeberg. Att det dessutom inhyser en en ovanligt aktiv Folkets Hus-förening gör inte saken sämre.
Precis som så många andra byggnader i Åmmeberg kan vi tacka det gamla gruvbolaget, Vielle Montagne för även Folkets hus.
– Det byggdes av bolaget 1908, Då som bland annat kyrka , säger Kent Larsson, ordförande för Åmmebergs Folkets Husförening.

Det börjar bli ont om aktiva Folkets hus i Sydnärke. Förutom Åmmeberg finns bara Östansjö, Vretstorp, Pålsboda och Kumla.

– Sedan finns ju föreningar både i Askersund och I Hallsberg, men de har inga hus. Faktum är att Hallsbergs Folkets hus hyr ett rum av oss för att lagra saker, fortsätter Kent.

Folkets husföreningen i Åmmeberg flyttade in huset och  redan i mitten av 1940-talet. 

– Men sedan ägde bolaget huset fram till för ungefär 20 år sedan. Då ville man bli av med det och vi satte oss i en förhandling. Det fick bra, de sålde det för en krona och satte dessutom in en värmepumpsanläggning innan vi tog över. Men det fanns underhållsbehov. Vi lånade 300 000 tusen för att byta taket. När det var avbetalt lånade vi 350 000 och bytte alla fönster.  Huset är i bra skick, men elen återstår att göra vid.

En byggnad med en klocka på sidan av den.

Huset är ett mäktigt putsat bygge från 1908

Hyr ut till flera föreningar

Men ingen samlingslokal fungerar om den inte fylls med verksamhet. Föreningar har lyckats fylla huset med aktivitet och hyresgäster.

– Ja, vi har bara tre helger lediga under hösten. Vi hyr ut till allt möjligt, födelsedagar, bröllop, men också till olika föreningar som hyr permanent.  Föreningen Vattentornet, Hallsbergs Folkets hus och Askersunds Folkdansgille. De har dans här varje söndag. Vi har också några privatpersoner som hyr av oss för att sitta här och spela brädspel. De samlas här från hela landet. 

Föreningen hur också ut en trerums lägenhet på övervåningen.

– Den har utökats och blivit större. Det fanns förr ett kommunalt bibliotek i huset, det stängdes, då blev det ett större vardagsrum i lägenheten, säger Anki Augustsson, som också är med i styrelsen.

Hon fortsätter:

– Vi är populära för fester. Vi har porslin och glas för 120 sittande gäster. Vi kan bidra med viss matlagning, kaffe och landgångar exempelvis. Vill man ha riktig mat samarbetar vi med både Olshammasgården och Krogen som inte finns, som driver golfrestaurangen här.

En man som står framför en scen med en målning på väggen.

Bakom scenen, på en hopprullbar duk, finns en enorm målning av ett slag som man inte sällan hittar i gamla samlingslokaler.

Teater och pubkvällar

Men har inte föreningen någon egen verksamhet?

– Jodå. Här ordnas teater i vår regi. Det är normalt en föreställning för barn, vår och höst. Då för barnen på skolan. Det är också en teater för en äldre publik en gång på våren och en gång på hösten, ett samarbete med Scenkonst utanför tätort. Vi ordnar med förtäring och förfriskningar.

Nu, den 25 november, blir det pubkväll med quiz och levande musik, Bäckmans orkester. Huset innehåller en egen kafé- och pubdel.

– Vi brukar också ordna vinprovningar och romprovningar med ett par dryckesexperter. Då finns bara 40 platser, brukar bli fullbokat på en gång.

God ekonomi

Föreningen har tack vare alla aktiviteter god ekonomi. 

– Det beror också på att vi har en mycket aktiv styrelse som jobbar massor ideellt. Bland annat har vi flera städlag som turas om att städa och hålla huset i ordning, fortsätter Anki.

– Men som så många andra föreningar har vi svårt att rekrytera folk till vår styrelse. Vi som är mest aktiva börjar bli till åren. Det är inte svårt att få folk att ställa upp vid olika evenemang, med servering och så. Men det är svårare att få folk att till styrelserna tyvärr, avslutar Kent.

Föreningen får också ett kommunalt stöd på 90 000 kronor.

En trädörr med en blomma på.

Den gamla biljetluckan

Annons

askersund