Gå till innehåll
Askersund

Så här såg den före detta thaipråmen ut i våras. Sedan har bygget stått stilla. Det hela ligger fortfarande kvar i hamnen i Askersund

Svårt att få bort thaipråmen

Publicerad: 17 August 2022 14:33

Den så kallade Thaibåten i Askersunds kommun fortsätter ställa till huvudbry för kommunen. Som många nog sett har inte båten, eller vad det nu är, försvunnit från hamnen, trots att den enligt kommunen, redan i våras, skulle bort.

– Utifrån den lagstiftning som vi som kommun utgår från så kan den inte ligga kvar.  Nu är det en byggarbetsplats. Det bryter mot flera lagar. Den bryter i dagsläget mot både mot plan- och bygglagen och miljöbalken. Den finns heller ingen upplåtelse, inget tillstånd att ligga vid kajen. Vi har inte heller kunnat bevilja bygglov, eftersom ägaren inte fått dispens från strandskyddet, säger Göran Berger, fastighetsingenjör på Askersunds kommun.

– Dessutom har vi ju regler i detaljplan för vad som får ske kring hamnen. Det ska ju vara ytor för näringsidkare, kommersiell verksamhet. Thaibåten, om man nu kan kalla den båt, uppfyller inte alls de kraven.

Enligt Göran Berger gör bland annat det faktum att Vättern är en sötvattentäkt att man inte får utföra byggnadsarbeten på pråmar, eller fartyg hur som helst.

– De ska ju enligt miljöbalken ske på ett varv eller liknande..

Ny ägare

Det var i tidigt i våras Sydnärkenytt uppmärksammade att thaibåten, som var stängd förra sommaren, var under ombyggnad, av en ny ägare. Den både breddades, förlängdes och fick ett nytt utseende. Då ska ägaren har haft tillstånd att ligga vid kajen, det har han inte längre.

Det visade sig också att det inte fanns något bygglov för ombyggnaden.

Beslut redan i april

Ägaren ombads komma in med bygglovsansökan och en ansökan om dispens från strandskyddet. Trots det satte kommunen ner foten i våras och sa att flytetyget måste bort. 

Beslutet togs på ett möte den tolfte april. Deltog gjorde representanter från flera kommunala förvaltningar, Kultur- och tekniknämnden och Sydnärkes miljöförvaltning, samt Sydnärkes byggförvaltning.

Byggarbetsplats

– Vi kom fram till att pråmen utgör en byggarbetsplats. En sådan har vi inte gett något tillstånd för i hamnen och kan inte heller göra det, enligt de lagar som finns,  Det innebär att ägaren snarast ska flytta bort det hela från hamnen. Sa Staffan Korsgren (L), ordförande för miljö- och tekniknämnden i Askersund till Sydnärkenytt efter mötet.

– Vi uteslöt varken tillstånd eller ett framtida bygglov, eller dispens från strandskyddet. Men ombyggnaden måste ske någon annanstans, Som det ser ut just nu kan vi inte heller bevilja bygglov. Det förutsätter nämligen dispensen från strandskyddet, en fråga som ligger hos Länsstyrelsen, fortsätter Göran Berger.

Kontaktade kronofogden

– Men ägaren ville inte flytta den. Jag begärde därför handräckning från Kronofogdemyndigheten för att få hjälp att genomföra beslutet. Ägaren har överklagat beslutet och har tagit hjälp av ett juridiskt ombud. Nu har vi tagit ett steg tillbaka för en dialog om hur det hela ska lösas. Vårt och ägarens juridiska för en dialog om hur det hela ska lösas på ett juridiskt riktigt sätt. 

– Vi vidhåller att flytetyget inte ska finnas i hamnen. Som kommun måste vi följa lagar. Alla ska följa dem, annars blir det knepigt, menar Göran Berger

Men när båten kan komma att flyttas kan inte Göran svara på.

– Nej, allt måste ha sin juridiska gång. Jag skulle tyvärr tro att den kommer ligga kvar hela hösten. 

Omdiskuterad

En kuriös detalj är dock att Thaibåten under de tio år den legat i hamnen saknat bygglov. Den har haft tillstånd att ligga vid kajen, men andra tillstånd som enligt lag ska finnas har den inte haft.

– Den har liksom legat lite under radarn så att säga. Det har dock funnits viss kontroll på den, hävdar Göran Berger.

Enligt Maria Gren på Sydnärkes samhällsförvaltning som bland annat hanterar bygglov i kommunen ska den förra ägaren inkommit med en bygglovsansökan för flera år sedan.

– Men av någon orsak kom den aldrig att behandlas.

Det är inte någon hemlighet att Askersund är lite uppdelat i två läger. Många har svårt för pråmen, pontonen, flytetyget, eller vad den nu ska kallas och anser att den förfular, medan andra har gillat den.

Enligt Maria Gren på Sydnärkes samhällsförvaltning som bland annat hanterar bygglov ii kommunen ska den förra ägaren inkommit med en bygglovsansökan för flera år sedan.

– Men av någon orsak kom den aldrig att behandlas.

Vi har sökt ägaren till pråmen. Än så länge har vi dock inte nått fram

Annons

askersund