Gå till innehåll
Askersund
Modern biblioteksinredning med spiraltrappa och sittgrupper.

Det faktum att skolelever använt Sjöängens foajé som passage har skapat problem tidigare. Foto Weine Ahlstrand.

Stök i Sjöängens foajé
fick Statens servicecenter
att stänga tidigare

Publicerad: 20 March 2024 10:54

Statens servicecenter i Askersund är nu tillbaka i i Sjöängens foajé. Detta efter att verksamheten stängdes av arbetsmiljöskäl för ett par veckor sedan. Orsaken, någon, sannolikt elever på Sjöängsskolan, släppte ett ägg  och spottade från våningen ovanför.

– Någonstans måste vi dra gränsen. Vi har ingen rätt att porta elever från en offentlig lokal. Men vi har begränsat så att eleverna inte får använda foajén som passage för att gå mellan olika delar i skolan. Det finns andra vägar exempelvis till skolmatsalen, säger Johanna Martin (M) ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Statens Servicecenter, som håller öppet två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar invigdes så sent som den 22 februari. Men efter händelsen med ägget och spottet den 8 mars stängde man tidigare och gick hem.

– Exakt hur det hela gick till eller vem som släppte ägget och spottade vet vi inte, säger Daniel Eriksson, chef på Sjöängen. 

– Placeringen av Servicecentrets två arbetsstationer kom till i en dialog med personalen. En av dem hamnade liksom under våningarna ovanför i den öppna foajén. Det var den arbetsstationen som riskerade att få ägg på sig. Det var dock ingen som fick något på sig.

Sedan dess har man flyttat en av arbetsstationerna. Redan tisdagen efter incidenten var personalen tillbaka.

– Sedan har allt varit lugnare  Det är givetvis ett helt oacceptabelt beteende, men vi hanterade situationen, säger Daniel Eriksson.

Får inte använda foajén för passage

Johanna Martin är mer bekymrad

– Det är inte första gången det är problem i foajen. Tidigare hade vi problem med att ungdomar klättrade på räcket och slängde saker från tredje våningen, som nu är omvandlad till konferenslokaler på grund av det.

Men problemen med att folk slänger ner saker har inte avtagit. Det har varit papperssvalor, diverse skräp, pennor etc. Men äggkastning har bara förekommit en gång.

– Nej, när jag åkte ner till Sjöängen för att prata med personalen måndagen efter äggkastandet kom en ihopknycklad burk flygande. Efter det beslutade jag att stoppa skolelevernas passage genom foajén..

Hon menar att det alltid riskerar bli lite stök med ungdomar.

– Men det gör inte att vi kan ursäkta vad som helat. Här kände jag att det var dags att sätta en gräns.

Hon inser att reglerna drabbar alla skolelever, även de som sköter sig.

– Jag skulle aldrig drömma om att porta elever från foajén, men nu kan man inte använda foajén för passager. Det kommer fungera bra för skoleleverna ändå. Det är ingen stor inskränkning.

Annons

askersund