Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Stjernsund återupprättat med orangeri

Det nya orangeriet på Stjernsunds slott invigs lördag 12 juni. Orangeriet ska användas för utställningar och vinterförvaring av växter. Foto: Pernilla Gäverth.Det nya orangeriet på Stjernsunds slott invigs lördag 12 juni. Orangeriet ska användas för utställningar och vinterförvaring av växter. Foto: Pernilla Gäverth.

Stjernsunds slott har återigen ett orangeri. Det nya orangeriet invigs lördag 12 juni och blir en möjlighet att besöka det unika slottet.

Under 1800-talet hade Stjernsund flera orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med 1960-talets restaureringar. Behovet av ett uppvärmt växthus har funnits kvar och nu har Kungl. Vitterhetsakademien låtit uppföra en helt ny byggnad, ett modernt orangeri, anpassad till den speciella miljön vid Stjernsunds slott.

Det nya orangeriet kommer att användas såväl för utställningar och museiverksamhet som för vinterförvaring av växter, inte minst av alla agaveväxter som är karaktäristiska för slottet och parken. Det berättar ägaren Vitterhetsakademien i ett pressmeddelande.

Guidad visning

Programmet lördag nästa vecka på Stjernsund inleds kl 13 med tal av Karin Helander, Vitterhetsakademiens ständige sekreterare och Elisabet Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Invigning av Calill Ohlson, kommunalfullmäktiges ordförande i Askersund sker. kl 14.

Det blir även föredrag och i orangeriet visas utställningen Stjernsunds slott – parkens historia. Det är gratis guidad visning av parken och flera visningar av slottet (100 kr/vuxen). Slottsbutiken och kafé är öppet.

Välbevarad inredning

Stjersunds slott byggdes på 1700-talet i stram, nyklassicistisk stil och har en mycket välbevarad inredning från1850-talet då familjen Bernadotte ägde slottet. Fru Augusta Cassel, slottets sista privata ägare, avled 1951 och testamenterade Stjernsunds slott med inventarier samt parken till Kungl. Vitterhetsakademien för att fastigheten skulle bevaras för framtiden.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-02 2:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.