10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Snavlunda lockar med konst och kyrkvandring

Vernissage i Snavlunda. Kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt pratar. Foto: Henrik ÖstenssonVernissage i Snavlunda. Kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt pratar. Foto: Henrik Östensson

Snavlunda församling håller sommaröppet med både kyrkvisning och konstutställning i församlingsgården. Det är 15 året man håller Vägkyrka, i onsdags var det vernissage.

Lite påminner scenen vid församlingsgården om något i en engelsk TV-serie. Ett tält i en idyllisk trädgård, prästen pratar med ett tjugotal gäster vid kaffebordet, solen skiner. Det är vernissage i Snavlunda.

Kyrkoherden, kyrkoherden, Jimmy Åkerfeldt, intervjuar konstnärerna

Att kombinera vägkyrkan med konstutställning har man gjort länge i kyrkan. I år visas oljemålningar, Akvareller och biprodukter, bland annat vaxklädda dukar, tänkta itll matförvaring, istället för plast.

– Konstnärerna kommer från grannskapet. Här i församlingsgården serverar vi kaffe. Sedan kan man ta en rundtur i kyrkan. Många som kommer utifrån har en släkting på kyrkogården, säger, Jimmy Åkerfeldt.

Konstnärer från trakten

Ungefär 300 personer brukar leta sig till Snavlundas vägkyrka, varje år. Ett femtiotal jobbar frivilligt, med allt från kakbak till guidning. Vägkyrkor, öppna kyrkor under sommaren, har blivit mer ovanligt.

Tavlorna är målade av konstnärerna Liselotte Ström, Liselotte Tika och “Teddy” Sundqvist. Elisabeth Bergqvist kom från Närkesberg med honung och vaxpreodukter.

– Vi samarbetar även med hembygdsföreningen. De håller öppet i Storstugan, intill församlingsgården. Man kan titta på samlingarna och få hjälp att navigera i “Bygdeband”. En databas över hembygdens historia som hembygdsrörelsen bygger upp, fortsätter Åkerfeldt.

Vägkyrkan, församlingsgården och hembygdsgården i Snavlunda håller öppet mellan 13.00 och 16.00 vecka 27 och 28.

Barnen kan antingen leka i trädgården, eller, leta kyrkråttor inne i Snavlunda kyrka, ett slags skattjakt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-02 8:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.