![En person som bär rosa hörselkåpor och skjutjacka riktar ett gevär mot en målskärm på en skjutbana inomhus.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/ettanbilder/_resize/Skyllbergskytte3_resize_893a9a0596291181aef93325efa3bbe9.jpg)
Astrid Lind, 8 skjuter luftgevär. På skärmen bredvid kan hon se hur hon träffat. Själva tavlan tio meter bort är bara några centimeter. Foto: Henrik Östensson
Skytte hett bland
ungdomar i Skyllberg
På tisdagskvällar är det träning hos Skyllbergs skytteförening. Så här års är det luftgevärsskytte inomhus som gäller. Föreningen upplever ett ökat intresse från ungdomar och ungdomsskyttar har också nått en del framgångar. Wilhelm Oscarsson exempelvis, kom nyligen trea i junior-SM i klassen för 15-åringar.
– Det började för 7 år sedan, med en prova på-aktivitet på sportlovet, berättar han.
Föreningen håller numera till i en fräsch lokal, med en helt ny skjuthall, med tio banor.
– Det är helt ombyggt och delvis nybyggd sedan ett par år. Dåvarande styrelsemedlemmar skrev ihop en ansökan till allmänna arvsfonden. Vi blev beviljade. Pengarna räckte till en hel del, berättar Mikael Olsson, styrelseledamot.
Det blev en devis ny lokal, med en ny skjuthall. Med nya kulfång och elektronisk markering. Man ser var man träffat på en skärm bredvid där man skjuter.
![Person som riktar ett gevär mot en skjutbana inomhus, vilande på en vadderad yta med en monitor i närheten.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/askersundsbilder/_resize/Skyllbergskytte1_resize_0333c78ae325706ac92fcf1c031831e8.jpg)
Wilhelm Oscarsson skjuter. Han har bland annat kommit trea i junior- SM.
– Vi kunde också fräscha upp, handikappanpassa, bygga nytt avlopp, borra efter vatten och sätta in en bergvärmepump. Det var ett ordentligt lyft för föreningen.
När Sydnärkenytt kommer på besök förbereder sig Wilhelm Oscarsson, Vilmer Lind och Astrid Lind för att skjuta. Det står snart klart att det inte handlar om några vanliga gamla gistna luftgevär man måste pumpa upp.
– De här gevären är försedda med en lufttank som man pumpar upp. Luften räcker för många skott, berättar Wilhelm, medan han klär på sig en underlig jacka. Det är en speciell skjutdräkt, som ska ge skytten extra stadga. Det är mycket styv, nästan som kartong.
– Det är numera i princip obligatoriskt vid sportskytte. Det gör märkbar skillnad på resultaten. När man skjuter stående har man även byxor i samma material. Då rör man sig som en Michelingubbe.
Millimeterprecision
Skjutavståndet inomhus är 10 meter. Tavlan är bara några centimeter. Det är frågan om precision på tiondels millimeter. Förutom den märkliga skjutdräkten har Vilhelm en lapp av transparent plast, för det ena ögat.
– Då slipper jag blunda på det ögat, men det kommer ändå in ljus.
Vad är det bästa med skjuta?
– Det är gött när det smäller, skojar Vilhelm.
Krutvapen utomhus
Efter några minuter skjuter Vilmer Lind sitt första skott, det knäpper till av luftgeväret. Sekunden efter kommer det upp en grön markering på skärmen, mitt i prick, nästan, pricken ligger på tian i mitten av tavlan, men lite snett neråt.
– Kan bli bättre, säger han.
Han är 11 år. Nyligen vann han sin klass i Skol- SM, som ordnades i Örebro.
Även ganska små barn kan vara med och skjuta.
– Finns ingen direkt nedre åldersgräns, men 5-6 år brukar vi rekommendera. Då brukar man ha nått viss kroppslig mognad och klarar av att hålla vapnet och sikta. Man får vänta några år till innan man får skjuta med riktiga krutvapen, ute. Men på det vi kallar korthåll, med kaliber 22, har vi åttaåringar som skjuter. Allt givetvis under noggrann uppsikt.
– Jag har skjutit på 50 meter, säger Astrid Lind, inte utan viss stolthet.
Men smäller det inte väldigt mycket?
Äsch, jag har ju mina hörselskydd förstås, säger Astrid och visar ett par rosa hörselkåpor
Föreningen har skjutbanor på 10 meter (inomhus) 50 meter och 300 meter.
– På 300 meter skjuter man med kaliber 6,5, det som förr ibland kallades för Mauser. Vi ägnar oss bara åt skytte med gevär. Pistolskytte kräver lite andra säkerhetsanordningar, inflikar Mikael.
Alla banor har numera elektronisk markering.
– Det gör att man som medlem själv kan komma hit och skjuta, när man vill. Det är många som nyttjar. Förr var man tvungen att ha folk som markerade vid skjutvallen.
Snart provapå-skytte
Skyttar från Skyllberg tävlar i alla möjliga klasser, både i nationella tävlingar och på regional nivå. Självklart har man också klubbtävlingar.
– Nästa år ska bland annat jag delta i nordiska veteranmästerskap. Det är ett nordiskt mästerskap för sådana som jag, över 45 år, säger Mikael.
Föreningen ordnar också något man kallar företagsskytte.
– Från början bjöd vi bara in företag som blivit årets företagare i Askersunds kommun. Men sedan har det breddats, nu kommer företag även från andra kommuner hit. Det har blivit ett sätt för föreningen att nå ut och få in lite pengar. Man betalar en slant, kommer hit, skjuter, tävlar och så ordnar vi med lite hamburgare, en trevlig aktivitet.
– Vi brukar ha ungefär 10 ungdomar här varje tisdag nu. Snart är det höstlov. Då brukar vi ha prova på-skytte. Då brukar det komma fler. Det är luftgevärsskyttet inomhus, så här års, som är mest populärt, det passar yngre bra. Utomhusskyttet med krutvapen kräver mer. Sedan är det ju tyvärr så att ungdomar ofta försvinner, får andra intressen när de blir äldre, avslutar Mikael Olsson
Precis som i alla andra sporter kan skyttet kosta en del.
– Ett bra luftvapen kan kosta mellan 15– och 30 000. Men man kan få ett bra begagnat vapen betydligt billigare. Vi har ju ett antal vapen i föreningen också, berättar Mikaeö Olsson
![Tre personer som bär skjututrustning poserar inomhus och ler försiktigt.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/askersundsbilder/_resize/Skyllbergsskytte4_resize_0333c78ae325706ac92fcf1c031831e8.jpg)
Vilmer Lind, Wilhelm Oscarsson och Astrid Lind. Lägg märke till dräkterna. De är mycket styva, för att ge stadga åt skytten, nästyan som kartong, eller grovt läder.
![En person som bär skyddsutrustning och riktar ett gevär mot en skjutbana inomhus, sittande vid ett grönt bord med skärmar i närheten.](http://www.sydnarkenytt.se/filarkiv/askersundsbilder/_resize/Skyllbergsskytte2_resize_0333c78ae325706ac92fcf1c031831e8.jpg)
Astrid i skjutställning. Mätaren längst fram berättar att lufttrycket i vapnet är rätt. Lappen framför munnen skuggar ena ögat när hon skjuter.