Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sjöängen stängd – vatten i byggnaderna

Sjöängsskolan, Askersunds kommun enda högstadieskola är stängd i dag. Orsaken är vatten i stora delar av lokalerna, både skolan och resten av Sjöängen. Vattenskadorna upptäcktes tidigt i morse och är orsakad av skadegörelse, som polisanmälts. Det är i dagsläget oklart om skolan kommer kunna öppnas innan höstterminen avslutas på onsdag.

Det är frågan om rejäla skador. Någon har proppat igen en toalett och ett handfat med papper och sedan låtit vatten rinna. Sabotaget skedde på tredje våningen, så vattnet har runnit genom väggar, golv och skadat flera rum, städskrubbar och även den stora salongen. När sabotaget skedde är oklart, men det upptäcktes vid sextiden på torsdagsmorgonen.

– Skadegörelsen upptäcktes när städpersonalen kom till Sjöängen strax efter klockan 06.00 på torsdagsmorgonen. Tack vare personalens fantastiska jobb i ett tidigt skede har vi kunnat hålla ner skadorna, säger Daniel Eriksson, förvaltningschef.

Köket fungerar

Vårdnadshavare har fått information om att skolan hålls stängd. Även ungdomsgården och kulturskolan kommer att hålla stängt idag torsdag. Det serveras inte heller några pensionärsluncher, eftersom även restaurangen på Sjöängen är stängd. Däremot håller biblioteket öppet som vanligt.

Köket på Sjöängen kan bedriva sin verksamhet som normalt. Därmed levereras måltider till kommunens verksamheter, som skolor, förskolor och socialförvaltningen. Restaurangdelen med servering är dock stängd tills vidare.

Sanering påbörjad

Vattensanering och torkning av de drabbade lokalerna har påbörjats och kommer att fortsätta under en längre tid. Avspärrningar har satts upp och dessa måste respekteras för att torkningen ska kunna ske på bästa sätt. Det är i nuläget inte möjligt att säga hur länge verksamheter på Sjöängen kommer att påverkas av följderna av skadegörelsen. Nästa evenemang på Sjöängen, Emils jul, med Lerbäcks teater och Svenska kammarorkestern, kommer hållas som planerat.

I morgon, fredagen den 16 december kommer skolan fortsatt vara stängd för undervisning. Vad som händer sedan är oklart. Terminen avslutasd den 21 december, på onsdag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-15 13:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla