Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Seglarskola i Askersund för elfte året i rad

Små segel på Alsen under den gångna veckan. Foto: Peder ThunanderSmå segel på Alsen under den gångna veckan. Foto: Peder Thunander

I går avslutade Askersunds jolleseglare sitt årliga seglarläger, en tradtion sedan 11 år. 25 undomar har under veckan fyllt Alsen med segel i den lite mindre skalan. Det seglades optimiatjolle, Laser och något som kallas RS- Feva. De flesta seglade optimistjolle, bra för nybörjare.

– Glädjande nog var det många nya ungdomar med, som seglade för första gången, berättar Peder Thunander från Askersunds jolleseglare.

Lägret är nu inne på sitt 11.e år och bedrivs som certifierad seglarskola av Svenska seglarförbundet.

– Det innebär att vi har väl utbildade ledare och en kunskapsgaranti till deltagarna.

Vi är mycket stolta över att vi har egna ledare som själva varit med på seglarskolan i en mix med äldre ledare. Segling är en komplex idrott som kräver hög ledartäthet och stor fokus på trygghet och säkerhet, fortsätter Thunander.


Laserjollar med Stjernsund i bakgrunden. Seglarna heter Hugo, Ellen och Jesper. Foto: Peder Thunander. Laserjollar med Stjernsund i bakgrunden. Seglarna heter Hugo, Ellen och Jesper. Foto: Peder Thunander.
Seglandets grunder

Under veckan har ungdomarna lärt sig seglingens alla grunder. Man får kryssa, länsa , stanna och lägga till. Men man tränade också hur man kapsejsar och välter tillbaka sin båt. om olyckan skulle vara framme

– Vi tränar även på väjningsregler och kunskap om väder och vind.

Veckan avslutas med ett klubbmästerskap där alla som vill får testa sina nyvunna kunskaper i en kappsegling.

Alla nyblivna OS medaljörer har börjat som optimistjolleseglare. Årets seglarskola hade många talangfulla seglare som kommer att ha möjligheten att utvecklas till mästerskaps seglare. Segling är en erfarenhetsbaserad sport som innebär att man är som bäst när man passerat 25,de flesta OS-medaljörerna är över 30 år.

På årets klubbmästerskap seglades det i klasserna Optimist-jolle, Laser 4.7 ,RS Feva och Optimist XL.

Klubbmästare 2021 blev:

Optimist - Malte Bergström

Laser 4.7 - Hugo Cassel-Hallberg

RE Feva – Wilma Pettersson / Lovis Kläre

Oprimist Xl – Mattias Mattsson

Nordiskt mästerskap och juniors-SM 

Klubbens äldre juniorer är just nu ute på kappseglings turné och först ut har systrarna Ebba och Ellen Fredrikssson varit som just avslutat ett Nordiskt Mästerskap i Danska Århus. Det är systrarnas första regatta som gemensamt team och man lyckades med att ta sig till guld fältet och slutade som 34.a av 80 båtar.

Nästa regatta som startar på Fredag i Lomma är Junior SM där Askersund har fyra deltagare . Ellen och Ebba i 29.er , Henric Thunander i Laser Radial och Oliver Lindqvist i Laser 4.7. JSM samlar ungefär 400 seglare och klasserna Optimist , Laser och 29er är de 3 största klasserna. Vi har gott hopp om bra placeringar och hoppas att alla kan göra personbästa.

För de som inte seglat. Att länsa innebär att man seglar med vinden bakirån, medvind. När man kryssar zick-zackar man mot vinden, för att så småningom nå en position, även om den ligger åt det håll det blåser från. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-09 8:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.