08 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Legendariskt fartyg har nått Askersund

Skepp ohoj! Här kommer Mina inseglande från skärgården på väg mot hamnen i Askersund. Foto: Anders BjörkSkepp ohoj! Här kommer Mina inseglande från skärgården på väg mot hamnen i Askersund. Foto: Anders Björk

Under måndag eftermiddag anlände ett av Sveriges mest välkända fartyg till Askersund. 1876 byggdes Mina, gör nu ett återbesök på Vättern och finns i Askersund till onsdagen.

Vänergaleasen Mina byggdes 1876, med detta är båten ett av världens äldsta segelfartyg. Det är också Sveriges enda bevarade fartyg som inte har byggts på ett skeppsvarv, utan bygget skedde på en gård vid Vänern.

"Sommarens största nyhet"

Byggherre var godsets ägare Albert Paul och fartyget fick namn efter hustrun som hette Wilhelmina. Fartyget användes av Albert Paul, efter att det blev klart, fram till 1890-talet för att frakta spannmål, kalk och ved över Vänern.

.

Strax efter kl 16 nådde Mina hamnen i Askersund där en stor skara människor samlats för att se båten lägga till. 

- Vi från Turistbyrån och Askersunds kommun tycker det här är jättetrevligt och nyheten om Mina är det som rönt störst intresse av allt vi lagt ut på Facebook under sommaren, säger Kerstin Beck Larsson, från Turistbyrån.

Skeppare Håkan vid rodret

Håkan Fredholm står vid rodret hos Mina. Han är med i fartygets vänförening och har så varit en längre tid. 1997 köpte man båten av Lidköpings kommun, då dess renovering av Mina gått på grund.

- Det är inte lika lätt att styra denna som en modern båt direkt, fastslår Håkan.

Håkan har bra koll på fartygets historik. På 50-talet togs Mina ur bruk som handelsfartyg och blev fritidsfartyg. När Lidköping kommun köpte båten på 90-talet var den i riktigt dåligt bruk.

- Dåvarande ägare hade planer på att sänka båten, men så fick han ett bud på 70 000 kr och med nöd och näppe kunde han då åka med Mina från Skåne, den var mer eller mindre ett vrak vid framkomst, säger Håkan.

Det blev dock väldigt mycket dyrare för kommunen att renovera Mina än vad man först trodde. Och efter några år när man lagt ut sex miljoner kr, men mycket mer behövdes, såldes båten vidare till vänföreningen.

Köpte båten för en krona

- De kunde inte enas på kommunen om man skulle fortsätta renovera den eller inte, det fanns två falanger, och i den vevan bildades vänföreningen som fick köpa båten för en krona, minns Håkan. 

2005 hade man fått Mina i dugligt skick igen, till stor del beroende på hjälp från sponsorer och statliga medel. Och i sommar går alltså färden på Vättern för det välkända fartyget. 

Det anlände till Askersund från Motala och kommer att segla vidare under onsdagen mot Visingsö. Så innan dess finns chansen för ett besök. 

Förutom medlemmar från vänföreningen finns en dokumentärfilmare med på seglatsen. Han håller på och gör en dokumentär om Vättern. (Artikel korrigerad)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-30 0:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.