Gå till innehåll
Askersund / Teater
En kvinna i en röd kostym med fjädrar.

SD i Askersund kritiska till besök av " Bland drakar & dragqueens"

Publicerad: 12 February 2024 13:12

Sverigedemokraterna i Askersund tycker inte att teatersällskapet "Bland drakar & dragqueens" ska komma till staden vecka 8, vilket redan är bokat. De har skrivit en motion där de motsätter sig beslutet.

“Bland drakar och dragqueens” är Nordens största drag-show-teater-sällskap som skriver böcker och framför sagostunder för barn. De turnerar just nu landet runt och under vecka 8 besöker de biblioteken i Askersund, Hallsberg, Kumla och Lekeberg.

Tycker inte skattemedel bör användas

Dessa kommuner har alla tackat ja till medverkan. Men Sverigedemokraterna i Askersund gillar inte samarbetet och har lämnat in en motion, undertecknad av Jonas Bygdén, Lina Särén, Maria Lilja och Matti Koivuniemi. 

De skriver i sin motion: 

Under de senaste åren har vi fått ta del av hur extremt sminkade män med opassliga smeknamn får komma till kommuners bibliotek och läsa sagor för små barn. Något som kommuner har betalat tusentals kronor från skattebetalarnas kassa. 

De föreslår att:

Kommunen beslutar om att inte lägga skattemedel på gemensamma evenemang för barn upp till 15 års ålder och transvestiter och att kommunens lokaler inte tillåts att användas till gemensamma evenemang för möte mellan transvestiter och barn upp till 15 års ålder.

Artisterna i “Bland drakar & dragquuens” heter Inga tvivel, Tant Henrik och Björta och är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern. De är även utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.

Annons

askersund