26 September 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Boende i Rönneshytta kräver sänkt fart

Härifrån in till Rönneshytta vill man se en sänkning av hastigheten. Foto: Anders BjörkHärifrån in till Rönneshytta vill man se en sänkning av hastigheten. Foto: Anders Björk

Agneta och Björn Richter är "trötta på alla fartdårar" som trafikerar sträckan mellan riksväg 50 och Rönneshytta. De har skrivit till Länsstyrelsen och kräver en sänkning av hastigheten från 70 till 50 km/h och de säger sig ha nästan alla bofasta på orten bakom sig.

​Paret Agneta och Björn Richter påtalar i sin skrivelse till Länsstyrelsen, med en kopia skickad till Askersunds kommun, att de redan för flera år sedan påpekade att hastigheten är alldeles för hög på sträckan mellan riksväg 50 och Rönneshytta.

De skriver att såväl polisen som kommunen då ställde sig positiva till en sänkning, men att svaret ändå blev från myndighetshåll att hastigheten var normal för denna typ av väg och att trafikanter förväntades anpassa sin hastighet efter omständigheterna.

Smal och kurvig väg med dålig sikt

Deras sammanfattning av tiden efter senaste skrivelsen?

“Vi kan i förtroende meddela att trafikanterna inte levt/lever upp till de förväntningarna”.

De hävdar dessutom att trafiken ökat i betydande omfattning sedan sin senaste skrivelse och att det förekommer en hel del tung trafik på vägen. Därtill påstås att många barn och äldre cyklar eller går längs vägen för att ta sig fram.

“Näringsidkarna längs vägen har öppet sju dagar i veckan, så trafiken är intensiv även på helger”, skriver de.

Vägen beskrivs som smal och kurvig och nästan alla utfarter från de fastigheter som ligger längs vägen ska ha skymd sikt och bör därför räknas som trafikfarliga.

“Trött på alla fartdårar”

Björn och Agneta höjer tonen i sin skrivelse.

” Vi som bor här är hjärtligt trötta på alla dessa fartdårar som kommer farande vid alla tider. Det enda sättet att råda bot på detta och förhindra en allvarlig olycka är att sänka hastigheten radikalt. Vid en sänkning till 50 km/h kan man ju åtminstone hoppas att folk kör i 70 km/h.”

Skrivelsen avslutas med att man begär att Länsstyrelsen genomför en sänkning från 70 till 50 km/h. “Vi vet att nästan alla bofasta här står bakom denna begäran”.

Agneta och Björn har blivit hänvisade till Länsstyrelsen i frågan av Trafikverket.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-11 11:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.