Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Run of Mine - löpevent med många segrare

Sebastian Klerestig har klarat tuffaste delen av Run of Mine. Foto: Weine AhlstrandSebastian Klerestig har klarat tuffaste delen av Run of Mine. Foto: Weine Ahlstrand

Över 450 löpare startade i fjärde upplagan av Run of Mine. Och de flesta tog sig i mål i det spektakulära och krävande löpeventet.

Segrare i herrarnas tävlingsklass (10 km) blev Patrik Gustavsson, Team Minos sc, på imponerande tiden 38:26. Tvåa i mål var Zinkgruvans IF:s Sebastian Sundin, 39:55.  

Damklassen togs hem av hemmalöparen Erica Bjärmark på tiden 55:23.

– Roligt och mycket jobbigt, sammanfattade båda vinnarna efter målgången.

Alla är vinnare

Imponerande prestationer av båda. Imponerande av alla vinnare i de olika klasserna, exempelvis Axel Öst, Åsbro GoIF, som sprang hem den allra yngsta klassen. Men Run of Mine är inte bara en tävling utan ett event. Ett spektakulärt och festligt arrangemang där alla som tar sig i mål är vinnare. ”Vi gjorde det”, vi gick i mål i ett av landets mest spektakulära lopp.

– Ja vi klarade det, jublade exempelvis Lotta Carlsson och Susann Tegnér, från Norrköping.

– Vi läste om loppet på Facebook och tyckte det såg ut att vara en kul upplevelse. Vi är inte så vältränade men vi tog oss i mål.

Springer med hjälm

Run of Mine är inte en löptävling som alla andra. Det är ett fysiskt krävande lopp som till stora delar pågår under jord. Därav springer alla med hjälm. 

Det är en dag på året då Zinkgruvan Mining stänger den vanliga gruvtrafiken och bjuder in hugade löpare att få en inblick i gruvverksamheten. Om nu någon orkar kolla sig runt. 

För det är ett fysiskt krävande lopp, vare sig man springer 10 eller sex kilometer, är elitlöpare eller motionär. 

Tre kilometer konstant uppför

Långa Run of Mine innebär löpning fyra kilometer ovan jord och sex kilometer under jord. Underjordsdelen går tre kilometer nerför och så är det lika långt upp. Tre kilometer konstant uppför med 15 procents lutning. En minst sagt tuff utmaning. 

Korta Run of Mine går två kilometer under jord. Under lördagen genomfördes även ett ungdomslopp med 500 meter underjordslöpning och ett barnlopp helt ovan jord.

Många åskådare var samlade vid start- och målområdet där olika aktiviteter pågick samtidigt som löparna kämpade på. Den alltid uppdaterade speakern Jonas Andersson från Älvdalen höll publiken informerad om vad som hände längs banan, både ovan och under jord. Intill startlinjen värmde Karin Karlson löparna med musik och mjukgörande övningar. 

Svordomar och tummen upp

Två kilometer bort, i uppgången ur gruvan, kämpade löparna mot mjölksyran. “Jaaa”, “härligt”, “äntligen uppe”, lät det från de som orkade säga något. Andra gnetade på i tysthet. En och annan svordom hördes också när benen inte ville hänga med längre. Många gjorde tummen upp eller sträckte händerna i luften när den tuffaste delen var avklarad. 

Zinkgruvan Run of Mine är ett samarrangemang mellan Zinkgruvan Mining och Zinkgruvans IF. 

– Vi räknar med att kunna köra loppet även 2022, säger Monika Andersson, kommunikationsansvarig vid Zinkgruvan Mining.

Resultat

Laddar spelare...
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-11 19:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.