30 October 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Många letade kontroller i sommar

Cykelpaus vid en kontroll. Foto: Weine AhlstrandCykelpaus vid en kontroll. Foto: Weine Ahlstrand

Rekordmånga köpte sommarens Cykelpass och Naturpass för att kunna stämpla orienteringskontroller runt om i Askersund kommun.

Det är Askersunds Orienteringsklubb som erbjuder passen, kartor med utsatta kontroller som kan letas upp cyklandes eller till fots. I år såldes närmare 300 pass via turistbyrån och några affärer.

Cykelorientering i Tiveden. Foto: Weine Ahlstrand Cykelorientering i Tiveden. Foto: Weine Ahlstrand
Thomas Olausson. Foto: privat Thomas Olausson. Foto: privat

– En fördubbling mot de senaste år. Delvis beror det på att vi inte kört Naturpasset under några år, men främst är det nog en coronaeffekt. Fler vill ut och rör på sig, menar Thomas Olausson, träningsansvarig och alltiallo i orienteringsklubben.

– Det är inte heller enbart kommuninvånare som deltar. Vi har stämplade och inlämnade startkort från personer boende i grannkomunerna och även längre bort än så.

I vacker tivedsnatur

Cykelpassets karta innehöll 30 kontroller. En slinga gick runt sjön Åmmelången och två andra slingor i vacker tivedsnatur. Med Naturpasset gällde det att hitta 20 kontroller i terrängen närmare Askersund. Den som stämplat minst hälften av kontrollerna på ett eller båda passen kunde delta i en utlottning av priser.

– Vi har gjort dragningen och informerat vinnarna, berättar Thomas Olausson.
Orienteringsklubben har erbjudit den här friluftsaktiviteten till allmänheten under flera år. Och nu lovar man en fortsättning.

Blir en fortsättning nästa år

– Absolut. Många tycker att det är roligt, och vi har redan fått frågor om när vi ska köra igång igen, säger Thomas Olausson.

Nu är utesäsongen så gott som över för Askersunds Orienteringsklubb. Men en viktig ”fight” återstår, den årliga klubbmatchen mot Laxå Orienteringsklubb. Den avgörs söndagen den 18 oktober i Västanvik. I den här kamratliga uppgörelsen gäller det att springa fort men också att ha flest deltagare.
Thomas Olausson berättar också om ett tävling betydligt längre fram i tiden. Då handlar det om en riktigt stor tävling för den lilla Askersundsklubben.

Arrangerar stortävling 2022

– Våren 2022 arrangerar vi tillsammans med Motala AIF en deltävling i Swedish League, orienteringsligan för våra bästa seniorer och juniorer. Det innebär att stora delar av världseliten i orientering deltar. Vi räknar med cirka 1 500 tävlande.

– Målområde är Zinkgruvans skidstadion och tävlingsdagen den 24 april. En del förberedelser pågår redan, bland annat pratar vi med Zinkgruvan Mining och ZIF:s skidsektion om upplägget, berättar Thomas Olausson.

Hittad kontroll. Foto: Weine Ahlstrand Hittad kontroll. Foto: Weine Ahlstrand
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-12 15:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.