Gå till innehåll
Askersund

Frukost med föredrag ett vinnande koncept i Åsbro där morgonkön var lång till PerOlofsgården. Foto: René Francis

Rekorduppslutning
på Åsbrofrukosten

Publicerad: 14 March 2015 11:17

62 personer hade anmält sig, det kom dubbelt så många, 120 stycken. Åsbro Näringslivs frukostmöte i PerOlofsgården i Lerbäck slog på nytt rekord i den arla fredagsmorgonen.

Det råder inte minsta tvivel om att de lokala företagarna lockas i stora skaror när det vankas frukostmöte i Lerbäck. Anledningen kan förstås vara att arrangören lyckas komponera intressanta företagspresentationer vid varje nytt möte.

Kan förstås också vara så, som syftet med mötena är, vikten av nätverkande och att odla nya kontakter för att öka det lokala samarbetet. Sen får man förstås inte bortse från att det serveras en väl tilltagen frukostmeny av PerOlofsgårdens personal.

Rekordmånga på frukostmött fick bland annat höra Jonas Gylling berätta om sin affärskarriär och paret Veronica och Magnus Lindroos om deras ölserviceföretag. Foto: René Francis
Pant gav slant

Först upp på estraden det här mötet var Silkflowers vd Jonas Gylling. Företaget är i dag ledande grossist inom present- och inredningsartiklar för hemmen. Jonas, bördig från Helsingborg, är mannen som gått den långa vägen till framgång.

Som liten pilt började han samla tomglas och tomburkar, och i sexårsåldern när familjen flyttat till Askersund blev han en allvarlig konkurrent till stadsprofilen som gick under namnet, ”Tjommen”.

- Jag listade ut när och var han gick sina rundor tidigt på mornarna. Då gällde det att gå upp tidigare än honom och ta hans runda, berättade Jonas.

Senare, men även det som yngling, började han köpa in pottskåp för en femtiolapp, för att renovera dem och sedan sälja, till runt hundringen i vinst. Det var väl där någonstans som Jonas Gylling började förstå hur man rönte framgångar i affärsvärlden.

Systern Carina och modern Birgitta öppnade blomsterbutik i Askersund. Pappa Bertil sålde sitt stängselföretag och slog sig på att börja sälja sidenblommor istället. 18-årige Jonas gav sig ut på vägarna som säljare.

Askersund helt rätt

1987 startades företaget Silkflower i en ladugård i Torpa, med tre anställda. Mycket har förstås hänt under åren sedan dess. Inte minst etableringen av företaget på Vapenvägen, i vars anslutning en ny markbit nu köpts in för att möjliggöra fortsatt utveckling.

Inte minst handlar det om lagerutrymmen när containerfrakterna anländer i strid ström. I dag har företaget 24 anställda, varav elva är från familjeleden. Årsomsättningen förra året uppgick till 77,5 miljoner kronor. Det bästa resultatet hittills.

- Askersund ligger logistiskt väldigt rätt. Vi trivs här och därför blir vi kvar. En fantastisk stad, påpekade Jonas Gylling.

Hembryggare

En hobby som spårade ur, men blev väldigt bra, konstaterade Veronica Lindroos när hon och maken Magnus från Åbytorp berättade om sitt företag MaltMagnus. Som ni förstår av namnet så handlar det om ölbryggning och alla dess tillbehör, både för hembryggare och mikrobryggerier. Magnus lilla hobby i garaget på gården Hagen födde 2009 ett stort intresse och en affärsidé, hos båda makarna.

- Vi vill utveckla ölsverige, säger Veronica.

Garaget har de vuxit ur, likaså en del av ladan och ny bygger de ut till en ändå större företagsyta. I dag har de åtta anställda och fyra av dem tillkom förra året. Ett företag under stark utveckling således.

-Vi vill fortsätta att jobba mer på att ta fram egna varumärken och bredda dessa, säger makarna Lindroos om sina framtidsplaner.

Klassiska hästkrafter

Sist ut på mötet var Rickard Carlsson, vd på Porsche Center i Örebro samt delägaren i detta företag, Bo Sandberg. De berättade hur etableringen av Porscheföretaget intill E20 norr om Marieberg genomfördes.

De presenterade även de bilmodeller som nu finns i handeln. Då syntes sugna blickar bland sydnärkingarna på fredagens frukostmöte. Målet för företaget i Örebro är att i år sälja 90-100 bilar av märket Porsche. Kanske nån av dessa i sommar sveper fram på vägarna i södra länet.

Vid ett tidigare frukostmöte gick Caroline Karlsson genom Åsbro Näringsliv ut med en förfrågan kring intresset att starta ett nätverk för kvinnliga företagare. Svarsfrekvensen blev över förväntan:

-Hittills har 35 stycken anmält sig. Det finns uppenbarligen ett intresse och ett behov bland de kvinnliga företagarna för nätverkande, konstaterade en glad Caroline Karlsson.

Annons

askersund