Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Uppmanar Askersund att inte lyfta "rasistiska" namn

Isabelle Rosander har mailat till Askersund kommun om att se upp för att ha statyer eller gator i Askersund som bidrar till en "rasistisk kultur". Askersund kommun svarar med bestämdhet att de inte på något sätt lyfter fram rasistiska idéer.

Skribenten Rosander är inte bosatt i Askersund och verkar inte ha stenkoll på vad för gatunamn och statyer som finns i Askersund och då heller inte om några av dessa kan ses som “rasistiska”. Men hon har skrivit ändå.

“Jag skriver till er angående att jag vill uppmana Askersund kommun att gå igenom vilka historiska kulturmärken som visas upp i staden. Som ni är säkert är medvetna om så fylls världen av protester och demonstrationer för att stärka svartas rättigheter och stå upp mot rasismen. Inte bara i USA utan världen över, även här i Sverige. Har ni lyft frågan om vilka statyer, gatunamn och andra historiska minnesmärken som Askersund kommun väljer att ha kvar och visa upp? Ett exempel är om det finns statyer på Carl von Linné som med sin rasbiologiska ”forskning” än idag påverkar rättigheter, liv och hälsa för personer som ratificeras som icke-vita. Jag uppmanar er att noggrant gå igenom stadens minnesmärken och ta bort sådana som hyllar och lyfter fram rasistiska idéer. För att visa att kommunen är beredda att göra en förändring åt det bättre”, skriver Isabelle Rosander i sitt mail.

Kultur och Evenemangschef Daniel Eriksson har författat ett svar.

“Tjänstepersoner på kommunledningsförvaltningen (där bland annat kulturfrågorna ligger) och tekniska förvaltningen har läst ditt mail och inkommit med synpunkter till undertecknad. Undertecknad har även varit i kontakt med representant från Föreningen Gamla Askersund samt invånare som bott länge i kommunen. Avstämning har skett med kommundirektör Marie Hillman. Vi som engagerat oss i ditt mail kan inte se att stadens/kommunens minnesmärken vare sig hyllar eller lyfter fram rasistiska idéer. Rasism och främlingsfientlighet är inget vi som kommun ställer oss bakom.”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-22 11:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.