Gå till innehåll
Askersund / Utställning
Två personer som lägger i kistor på en mörk bakgrund.

Varro ställer ut i Askersund

Publicerad: 8 February 2024 12:49

Den prisbelönte bildkonstnären Andreas Varro har vernissage på sin utställning "Dystopia" lördag 17 februari vid Kulturhuset Sjöängen. Utställningen finns därefter att beskåda till 23 mars.

Askersund kommun har skrivit ett pressutskick:

“Dystopia handlar om den moderna människan och samhället och är en utställning som provocerar och väcker mycket tankar och ger insikter. Den prisbelönte bildkonstnären Andreas Varro lyfter utmaningen det innebär att leva i den digitala världen, med nytänkande verk som karvar i gränsen mellan mänskliga framsteg och naturrättens integritet. I verken ställs inspiration från myter och renässansen mot trendig popkultur och den hypermoderna livsstilens krav på omedelbar tillfredsställelse. Människans kamp i mörkret vänds mot vårt eviga sökande efter ljus och hur vi så ofta söker det på fel ställen."

— Mitt uppdrag är att skapa tankeväckande konst som väcker meningsfulla samtal, knyter samman människor och startar diskussioner om inre förändring, säger Andreas.

Andreas Varro har valts ut som en av världens bästa digitala konstnärer av Lützers Archive och har fått över 60 prestigefyllda nationella och internationella utmärkelser. Hans arbete representerar mänskligt beteende genom satirkonst. Han använder konventionella metoder för att skapa rekvisita och konstruera scener och fotografering för att fånga och manipulera bilder med hjälp av digital teknik.

Genom en kombination av minutiöst utstuderat foto och bildbehandling riktar Andreas strålkastaren mot sådant som annars kan kännas för självklart för att ifrågasättas. Utställningen Dystopias innovativa verk skapar dialog om den moderna människans inre konflikter, med övertygelsen om att det är där förändringen börjar. Andreas tankeprovocerande och samhällskritiska fotokonst har bland annat kallats profetisk kritik av det moderna samhället.

Tid för vernissage: 

Lördag 17 februari, kl 11.00-14.00. Konstnären kommer att närvara. Artist talk: kl 11.15 Fotograf Leif O Pehrsson intervjuar Andreas om hans konstnärskap Lokal: Askersunds Konsthall, Kulturhuset Sjöängen Arrangör: Kulturhuset Sjöängen. Utställningen pågår till 23 mars 2024 och har öppet samtidigt som Askersunds bibliotek. Fri entré!

Andreas Varro är utsedd till en av världens bästa digitala konstnärer av Lützens Archive. Han har mottagit närmare 60 nationella och internationella prestigefyllda utmärkelser, däribland från International Photography Awards tre år i rad, Prix de la Photographie Paris och italienska Siena Creative Awards. Utmärkelserna gör honom till en av Sveriges mest prisbelönta fotokonstnärer. Han har synts i media/publikationer från New York till Hong Kong och uppmärksammats av varumärken och magasin som Hasselblad, Noblesse China och Campaign London

Annons

askersund