Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Pridevecka för fjärde gången

Lakeside Pride 2020. Foto: Zinkgruvan MiningLakeside Pride 2020. Foto: Zinkgruvan Mining

Lakeside Pride, Askersunds egen pridefestival, fyller fyra år. Och även denna gång blir det en vecka med många skiftande programpunkter.

Festivalen Lakeside Pride Askersund är ett samarrangemang mellan Askersunds kommun och Zinkgruvan Mining. Många lokala föreningar arrangerar också aktiviteter under veckan. Och pride-erbjudanden utlovas i butiker och på restauranger och caféer.

– Lakeside Pride Askersund handlar om att fira alla människors lika värde, säger Daniel Eriksson, kultur och evenemangschef på Askersunds kommun, i ett pressmeddelande. 

”Ser mångfald som en styrka”

Monika Andersson är kommunikationsansvarig på Zinkgruvan Mining:

– Vi på Zinkgruvan Mining representerar en näring som vill och kan vara med och bidra till den nödvändiga klimatomställningen genom de viktiga metaller vi bryter och producerar.

– För att kunna göra det behöver vi ha den bästa arbetskraften. Då är det viktigt att vi arbetar för öppna och toleranta arbetsplatser och att vi ser mångfald som en styrka.

Sean Banan kommer till Pridefestivalen i Askersund. Sean Banan kommer till Pridefestivalen i Askersund.
Familjedag med Sean Banan

Festivalen startar på lördag (16 oktober) och fortsätter under vecka 42 med en rad programpunkter, för att sedan gå all in på lördagen därefter. Då det blir en familjedag i Torgparken med uppträdande av Sean Banan. Även flera föreningar och organisationer är på plats och anordnar tävlingar med priser. Det kommer att delas ut godispåsar till barnen och ordnas tipspromenad.

Mer ur programmet:

lördag 16 oktober klockan 11: 
Digital sagostund: ”Bland drakar och Dragqueens” är ett prisbelönt projekt där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn. En färgsprakande sagostund för att visa barn att man får vara som man vill.
Plats: Sjöängen, biblioteket. Arrangör: Askersunds bibliotek.

Söndag 17 oktober klockan 14-18:
Flagg-ateljé - Sy din egen prideflagga.
Plats: Hantverkshuset.

Måndag – lördag:
Rollup-utställning om diskrimineringsgrunderna i Sjöängens foajé.
Arrangör: Askersunds bibliotek och Örebro rättighetscenter.

Regnbågsmässa

Onsdag 20 oktober klockan 18:
Regnbågsmässa i Sofia Magdalena kyrka.
Arrangör: Askersund-Hammars församling.

Torsdag 21 oktober klockan 17:
Gör ditt eget pride-armband.
Plats: Sjöängens cafeteria. Arrangör: Askersunds Slöjdförening.

Torsdag 21 oktober klockan 18.30:
Pridequiz med Maria Lindgren.
Plats: Sjöängens foajéscen, plan 2.

Lördag 23 oktober klockan 11-14:
Familjedag i Torgparken.
Arrangör: Lakeside Pride.
Klockan 15:
Biofilm på Sjöängen: Tigrar. Rabatterat pride-pris.
Arrangör: Folkets Hus, Askersund. (WA)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-12 23:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.