Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Pressad byggnämnd får mer resurser

Sydnärkes byggnämnd får utökade resurser. Till 2023 får nämnden 2,4 miljoner kronor i ramhöjning. Det ska ge korta handläggningstider och bättre service till kommuninvånarna.

2020 fördubblades antalet bygganmälningar och ansökningar om bygglov som inkom till Sydnärkes byggnämnd. Inflödet av antalet ärenden har heller inte minskat under 2021.

Samtidigt som bygganmälningar och ansökningar om bygglov ökat i hög takt har de tre medlemskommunernas (Askersund, Laxå, Lekeberg) behov av nämndens andra ansvarsområden, som detaljplanering, kartor med mera ökat i takt med ett ökat intresse av byggande i kommunerna.

Långa handläggningstider

Det har lett till långa handläggningstider och minskade möjligheter att få kontakt med handläggarna. Men nu får nämnden alltså ökade resurser för att hantera den ökade efterfrågan.

– Ledningarna i våra tre kommuner har nu ställt sig bakom den plan för att förstärka verksamheten som vi tagit fram. Jag ser fram emot att inte bara komma ikapp, utan även kunna erbjuda en bättre service än den vi hade innan 2020, säger Sydnärkes byggnämnds ordförande Lars-Gunnar Forsberg (S, Lekebergs kommun), i ett pressmeddelande.

Samhällsbyggnad Sydnärke är förvaltningen som utför verksamheten åt Sydnärkes byggnämnd och även Sydnärkes miljönämnd. Fredrik Idevall är samhällsbyggnadschef:

– Besluten fattas visserligen formellt när de tre kommunerna tar sina budgetar i fullmäktige. Men jag har fått klartecken att vi kan gå ut med den här informationen. Jag är med andra ord trygg med att vi får den här ramhöjningen.

– Det innebär cirka en miljon kronor mer till 2022 och 1,4 miljoner ytterligare till 2023, en total ramhöjning med 2,4 miljoner kronor. Vi räknar med att kunna anställa sex personer till och delvis rekryterar vi redan nu.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-09 9:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.