Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Premiär – Vätternrundan rullar genom Askersund

Vätternrundan, världens största motionslopp för cyklister. Foto: Micke Fransson Vätternrundan, världens största motionslopp för cyklister. Foto: Micke Fransson

I helgen rullar Vätternrundans cyklister för första gången in och igenom centrala Askersund. Och det är ingen engångsföreteelse, utan resultatet av att loppet fått en ny sträckning. Det införs också ett depåstopp vid busstorget intill Sjöängen.

– Ändringen gör loppet mycket säkrare Det är mycket färre bilar på den här nya delen av banan. Sen blir det en bonus för cyklisterna att sträckan är väldigt vacker, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. 

Via Åmmeberg och Zinkgruvan

Ändringen gör även loppet ungefär en och en halv mil längre. Efter Askersund trampar cyklisterna vidare mot målet i Motala via Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård.

Vätternrundan har en längre tid tittat på förändringar av banan, framför allt vid norra Vättern in mot Motala. Det är en trång del av banan med mycket trafik. 

– Vi har gjort en hel del mätningar för att kartlägga var det finns områden på banan som kan kännas otrygga och var det skett flest olyckor. Det var sträckan, på riksväg 50, från Hammarsundet in till Motala som flest cyklister har tyckt att trafiksituationen varit jobbigast, säger Oskar Sundblad.

Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Foto: Per Olsson Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Foto: Per Olsson

Den nya bansträckningen skulle haft premiär 2020 men då blev loppet inställt på grunda av pandemin. Och i våras blev loppet inställt och framflyttat till september av samma anledning. 

Hyllar nya sträckningen

Oskar Sundblad har själv cyklat den nya sträckan flera gånger. Han hyllar den vackra miljön som möter deltagarna med allt från serpentinsvängar till rejäla stigningar.

– Det är en sjukt fin sträckning som är väldigt rolig att uppleva från sadeln och alla får nu möjligheten att se den mysiga orten Askersund. Det är riktigt coolt, menar han.

Den omtalade Brattebrobacke är borta, men Dalbybackarna upp mot Zinkgruvan, 3,8 kilometers stigning, blir en ny utmaning för cyklisterna som vid det laget har 26 mil i sadeln. 

Vätternrundan är världens största motionslopp för cyklister. Normalt brukar cirka 23 000 komma till start i loppet runt Sveriges näst största sjö. Men i år är inget normalt år. Pandemin gör att det beräknas blir cirka 10 000 startande.

Flest cyklister på lördag förmiddag

Den första startgruppen trampar iväg från Motala klockan 19.30 på fredagskvällen. 

– Det innebär att de första cyklisterna bör passera Askersund på natten, kanske kring 01.30. Det största flödet av cyklister där blir på lördagsförmiddagen, säger Oskar Sundblad.

De senaste corona-restriktionerna gör att Vätternrundan kan arrangeras. Flera åtgärder har dessutom vidtagit för att loppet ska kunna genomföras på ett smittsäkert vis.

– Loppet är ju utspritt på en stor yta, så trängsel inte är något problem. Dessutom har vi minskat antalet cyklister i varje startgrupp.  Vi har också gjort anpassningar i start- och målområdet och i samtliga depåer, säger Oskar Sundblad.

– Vi vill ha en ”lagom” stor folkfest där både cyklister och åskådare tänker på att hålla avstånd.

Trafikbegränsningar

En del begränsningar gäller under Vätternrundan:

  • Enkelriktat genom Askersund från Hamngatan till Gårdsjögatan från fredag 3 september klockan 24 till lördag 4 september klockan 24.
  • Depåplats på busstorget vid Sjöängen innebär att parkeringen är avstängd från torsdag 2 september klockan 07 till söndag 5 september klockan 24.
  • Trädgårdsgatan vid Sjöängen är avstängd för obehörig trafik fredag 3 september klockan 24 till lördag 4 september klockan 22.
  • Vägen mellan Zinkgruvan och Godegård är avstängd för obehörig trafik samt enkelriktad i cyklisternas färdriktning (boende, fastighetsägare med mera räknas som behörig trafik).

Arrangören vädjar om att trafikanter i den mån det är möjligt undviker att köra bil på sträckan för loppet under tiden som Vätternrundans cyklister är ute på banan.

Startade 1966

Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av Motala AiF.  Förutom Vätternrundan 315 körs Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern den 2-5 september. Cykelveckan brukar locka cirka 36 000 cyklister från hela världen delta. I år blir det cirka 15 000.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-01 20:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.