Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Premiär för “nya” Vätternrundan

Efter en kylig natt kom cyklisterna till ett soligt Askersund. Foto: Weine AhlstrandEfter en kylig natt kom cyklisterna till ett soligt Askersund. Foto: Weine Ahlstrand

För första gången rullade Vätternrundans cyklister in i Askersund. På lördagseftermiddagen kantades Sundsbrogatan av åskådare som ville följa loppet. Publikt var det även i Åmmeberg. Bildspel.

– Roligt med något nytt. Och att få se lite av Askersund, menade Pontus Andersson från Lund som gjorde sin 31:a Vätternrunda. 

Han och vännerna Anders Nilsson (9:e) och Amanda Nilsson (1:a) njöt under en välbehövlig paus i depån vid busstationen i Askersund. Över 25 mil var trampade, 5-6 mil återstod.

– Nu kommer solen och värmen och inte så långt kvar. Så nu känns det bra. Det var jobbigare i natt på grund av kylan.

Fler vittnade om kylan som största problemet.

– Ja, det var kallt. Vi startade 20.30 i Motala. I Karlsborg var det frost. Men nu känns allting bättre. Vi har tinat upp och fyllt på med mat och dryck, förklarade bröderna Oskar och Carl Tylebrink från Örebro innan de satte upp på cyklarna igen för de sista milen.

I Askersundsdepån erbjöds blåbärssoppa, energidrycker, kaffe, frukt, läskande muffins och annat. För många var möjligheten till massage av utbildade proffs inte bara njutbart, utan även helt nödvändig för att ta sig i mål.

Världens största motionslopp

Vätternrundan, världens största  motionslopp för cyklister, startade i Motala på fredagskvällen med att de första grupperna av cyklister gav sig iväg. 

Förra året blev det inget lopp på grund av coronapandemin. I år blev arrangemanget framflyttat från juni till september. Samtidigt var det premiär för nya sträckningen runt Vätterns norra spets, genom Askersund och sedan vidare via Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård till slutmålet.

Den första cyklisten passerade Askersund redan 03.50 på natten. Sedan var det ganska glest fram till en bit in på lördagsförmiddagen. På eftermiddagen blev det betydligt tätare med både cyklister och åskådare längs Sundsbrogatan. 

En puss i depån

Flera elitgrupper hade inte tid eller behov av ett stopp i Askersund utan trampade vidare mot slutmålet. Andra tog det mera lugnt och njöt av ett stopp. Paret Johannes Wesslén Weiler och Maria Rönngren från Uppsala hade extra stor anledning att njuta.

– Härligt att ha kommit så här långt. Vi startade klockan 23.45. Då var det kallt och mörkt. Härligt när ljuset och solen kom.

– Nu har vi bara några mil kvar och när vi är i mål så har vi klarat vår första Vätternrundan och även tagit en svensk klassiker, berättade Johannes och gav Maria en puss innan det var dags att trampa vidare.

Cirka 9 000 cyklister startade i årets lopp runt Vättern. Normalt går loppet i juni och har cirka 22 000 deltagare. Då kan det bli en ännu större publikfest. Men till dess måste nog trafiksituationen genom centrala Askersund ses över ytterligare.

Många funktionärer

Vätternrundan kräver många funktionärer längs hela den 31,5 mil långa sträckan. Laxå Orienteringsklubb har hjälpt huvudarrangören Motala AiF under många år i den norra delen, så också nu. För IFK Askersund var det premiär. Klubbmedlemmar hjälpte till i depån, och att löpande köra servicebilar mellan Karlsborg och Askersund under hela loppet.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-04 17:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.