Gå till innehåll
Askersund / Politik
En kvinna som sitter vid ett bord med en bärbar dator.

Efter valet 2022 har konflikterna mellan kommunstyret och oppositionen i Askersund blivit fler. på bilden, Caroline Dieker (M) och Anna Ahnér (S). Foto. Henrik Östensson

Politiskt oenighet kring
poster fullmäktiges presidie

Publicerad: 28 February 2024 14:58

I måndags var det fullmäktigemöte i Askersunds kommun. En av punkterna var att välja en ny vice ordförande för fullmäktiges presidie eftersom Kurt Blomqvist (S) som innehaft posten avled hastigt innan jul. Ny vice ordförande blev moderaten Sofia Härdvall Hansson. Sverigedemokraterna och kommunledningen röstade på varandras kandidater, vilket gjorde att Jonas Bygdén, (SD) fick posten som andre vice ordförande. Ordförande är dock fortfarande Inger Trodell Dahl (S).

Oppositionen, med Anna Ahnér (S) i spetsen anser att kommunstyret, M, KD och L tillsammans med SD gjorde en politisk kupp.

– De demokratiska spelreglerna frångås ännu en gång i Askersunds kommun under Caroline Diekers styre. Drivkraften för de styrande partierna verkar vara att ställa till med oreda. Inte att få ordning på ekonomin i kommunen. I ett läge när man borde söka samarbete och hitta breda lösningar när det verkligen behövs ägnar de sig i stället åt att härska genom att söndra och splittra. Det är en sorglig utveckling, skriver Ahnér i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Praxis har varit att partiet som haft posten föreslår en ny kandidat som väljs vid fullmäktige. Nu hade i stället övriga partier gjort upp innan mötet och föreslog en moderat till vice och en sverigedemokrat till andre vice ordförande och hjälptes åt att rösta fram varandras kandidater.

Kommunstyrelsens ordförande: Caroline Dieker (M) svar så här.

– Socialdemokraterna har haft både ordförandeposten och vice ordförandeposten, medan det suttit en moderat på posten som andre vice, Sofia Härdvall Hansson. När hon blev vald som förste vice blev andre vice ordförandeposten ledig. Sverigedemokraterna föreslog då Jonas Bygdén. Om man nu ska tala om praxis, hur man brukar göra, så brukar det vara så att det parti som leder kommunstyret har ordförandeposten i fullmäktige. Så är det inte här. Socialdemokraterna får gärna följa praxis och avstå den posten, så kommer de få posten  som förste vice ordförande.


 

”SD inte med och styr”

Anna Ahnér (S) menar också att agerandet tydligt visar att SD i själva verket inte alls är i opposition.

– De är väldigt tydligt en del av kommunstyret.

Även den kritiken slår Caroline Dieker ifrån sig.

– Jag samarbetar gärna med Sverigedemokraterna i sakfrågor, liksom med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I de flesta frågor är ju fler partier eniga. Men Sverigedemokraterna är inte med och styr kommunen.

Annons

askersund