Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

PO vill få jägarna
att skjuta bättre

Jägaren och skytteinstruktören PO Östergren, Askersund, vill få jägare att skjuta mer optimalt: Foto: Henrik ÖstenssonJägaren och skytteinstruktören PO Östergren, Askersund, vill få jägare att skjuta mer optimalt: Foto: Henrik Östensson

I dagarna kommer det ut en ny bok om jaktskytte ut. Författare är Askersundsbon Per-Olof Östergren, mångårig instruktör i jaktskytte och också tränare på landslagsnivå.
Boken innehåller bland annat en komplett instruktion om vad man ska tänka på för att klara de praktiska skytteproven när man tar jägarexamen, något PO menar saknats.

PO har en lite filosofisk syn på jakt och skytte.

– Jag vet att det finns kritik mot att överhuvudtaget jaga. Men om man nu ska äta kött, vilket många gör, finns det inget mer etiskt som jag ser det än att jaga ett villebråd i skogen, se till så att djuren lever fria, glada i sin naturliga miljö, och sedan se till att djuret får ett snabbt slut, utan lidande, stress. Ett bra skytte är då avgörande. Det handlar om flera saker. Bland annat förnuftet att inte skjuta, om man inte är säker på att skjuta ett dödande skott så djuret dör utan lidande. Det är vårt ansvar som jägare.

Många jägare har både tränat skytte och haft Per-Olof som lärare när man tagit jägarexamen.

Boken optimalt jaktskytte. Boken optimalt jaktskytte.
Flera delar för ett bra skytte

Boken Optimalt jaktskytte för erfarna jägare och nybörjare kommer ut i dagarna. den kommer distribueras både av jaktbutiker, de studieförbund som ordnar studiecirklar för jägarexamen. Mycket talar för att boken faktiskt kan komma att ingå som läromedel för jägarexamen för många blivande jägare.

– Den ska också ges ut i Norge och Danmark. Det är en skarp bok. Jag utgår från mina erfarenheter, mina åsikter, med ålderns rätt. Jag har hållit på med jakt hela livet, instruerat skyttar och utformat prov för jaktskyttar och tränat skytte internationellt. 

Han menar att ett bra skytte handlar om flera delar. Dessa bör man träna på var för sig.

– Jag kan se när det inte fungerar innan skottet. Jag brukar titta på skidskytte och säga nu missar skytten, innan skottet går. I sak skiljer sig inte skyttet så mycket från exempelvis tennis, eller golf. Det gäller att träna de olika delarna var för sig, tänka på helheten, metoden för det perfekta skottet, slaget. Om golfspelaren, från början, utan att lära sig slå rätt, siktar greenen hundra meter bort, kommer han att missa.

Träna muskelminnet

Ett bra anlägg är en viktig grund. Alltså hur man håller i vapnet, hur man har det mot axeln.

– Jag menar att man ska träna på det framför en vägg, eller med en kartong framför vapnet. Annars fokuserar man istället på målet, vart man siktar, det kommer senare. Man måste få hjälp med att anlägget, någon som lär en hur det ska vara, sedan måste det också kännas bra. Sedan måste man få hjärnan att styra musklerna så man placerar vapnet rätt varje gång. Till sist ska det vara muskelminnet som sköter jobbet. För när man står i skogen hinner man inte tänka på det.

Nästa steg är enligt PO en pekfingerfas. Att lära sig följa ett mål, ett djur, eller en fågel..

– Man måste lära sig ha en bra startpunkt, följa efter, peka, för att, när man är på rätt bana, avfyra, och träffa. Det gäller att lära sig tänka i rörelsebanan. Man måste tänka var djuret, eller fågeln dyker upp. Ska man börja veva runt och leta på måfå, kommer det gå för mycket tid.

Jobbade med praktiska prov

När det gäller skytte med hagelvapen, då man inte använder kikarsikte, talar PO om den viktiga fyrpunktslinjen.

– Ja, linjen består av jägarens öga,  bakspången, bakre änden på vapnets pipa, kornet som sitter längst fram på pipan och målet. alla dessa punkter måste vara i linje, annars kommer man inte träffa, så enkelt är det.

PO har jagat sedan 12-årsåldern. Intresset för att instruera, träna folk, utveckla skyttet, föddes tidigt.

– Jag blev engagerad i att utforma praktiska prov när man skulle införa jägarexamen på 1980-talet. Det var naturvårdsverket som utredde det hela på uppdrag av regeringen. Jag har sedan jobbat fristående både med instruktörskap, träning och genom att ta fram prov både åt Naturvårdverket och jägarorganisationerna både i  Danmark och Norge.

Jägarexamen blev obligatorisk för de som söker vapenlicens för jakt 1985.

Finns brister

Trots att PO var med och utvecklade de praktiska proven, skjutproven till jägarexamen menar han att skjututbildningen i Jägarexamen lämnar en del övrigt att önska.

– Men de läromedel som finns är till mycket stor del teoretiska. Skyttet avhandlas bara på några sidor i slutet. Många som ska skjuta upp, göra de praktiska skjutproven, känner att man inte har så mycket kunskap fått så mycket hjälp. När man väl är på plats och skjuter och missar får man ofta råd i stil med att håll lite lägre, håll lite mer till höger etc. Då menar jag att man har missat poängen. Det är inte så man blir en bra skytt. Det handlar om en helhet, att lära sig rätt. Just det kan min bok ge ledning i, menar han.

Han fortsätter:

– Det har inte hänt så mycket när det gäller skyttedelen i jägarutbildningen de sista 30 åren.

– Det kommer alltid förekomma skadskjutningar. Men målet måste vara att undvika att skjuta om man inte är säker på ett bra skott. Om man råkar skjuta ett något mindre bra första skott, ska nummer två tätt efteråt försäkra att djuret inte lider. Så jagar vi etiskt, begränsar exempelvis vildsvinsstammen, eller hjortstammen, på ett etiskt sätt.

Optimalt jaktskytte för erfarna jägare och nybörjare ges ut på PO Östergrens eget förlag, Vidderna Jakt- och utbildning AB. Det blir en provupplaga på 5 000 ex. Planen är sedan en större huvudupplaga och översättningar till Norska och Danska,

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-09 11:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla