Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

"Pingvin-Olle" firar tio år och ser ljust på framtiden

Olle Jakobsson driver Pingvinbutiken på Stora Bergsgatan i centrala Askersund. Foto: Anders BjörkOlle Jakobsson driver Pingvinbutiken på Stora Bergsgatan i centrala Askersund. Foto: Anders Björk

För tio år sedan tog Olle Jakobsson över som grossistsäljare för varumärket Pingvin och öppnade även en butik i Askersund. Omsättningen har dubblerats sedan dess och ett nytt tillskott i hans portfolio gör att Olle ser ljust på framtiden trots tuffa tider.

Olle Jakobsson tog över grossistverksamheten för varumärket Pingvin 2013. Strax efter detta öppnade han även sin butik “Pingvinbutiken” i ett vackert gammalt trähus på Stora Bergsgatan i Askersund. 

“Vi har det du har i din kökslåda”

- Vi flyttade in här 2013, sen öppnade vi butiken 2014, säger Olle Jakobsson.

Varumärket Pingvin skapades på 1960-talet och ursprungligen fokuserade företaget enbart på fryspåsar. Dagens sortiment består av ett betydligt större utbud med fler artiklar.

En plastfolieautomat med namnet En plastfolieautomat med namnet "Wrap and cut" som Olle kommit över ska bidra till ljusare tider.

- Enkelt sammanfattat så har vi de saker du har i din kökslåda. Det är bland annat fryspåsar, aliminium- och plastfolie, bakformar och på senare år har vi jobbat väldigt mycket med vakuumpåsar.

Även om försäljningen via butik direkt till kunder ger en del intäkter är den klart största inkomsten via grossistverksamheten. Bland annat samarbetar Olle med mäktiga Gekås i Ullared, Elkedjan och Clas Ohlsson.

Ensamrätt för populär produkt

Nyligen har Olle dessutom övertagit ett avtal om att som ensam i Norden få verka som försäljare av en väldigt populär plastfolieautomat. Namnet “Wrap and cut” ska göra det enkelt och trasselfritt att dra av plasten som klipps av automatiskt. 

- Det kommer att bli riktigt bra, det vet jag. Det är en populär produkt som redan finns i Sverige och vi ska försöka ta den vidare till nästa nivå.

Olle Jakobsson bedriver sitt företag ensam, även om han samarbetar med varumärket Pingvin. Olle Jakobsson bedriver sitt företag ensam, även om han samarbetar med varumärket Pingvin.

Olle driver sin butik och grossistverksamhet som ett enmansföretag. 

- Så är det. Jag brukar säga att jag sköter allting från att städa toaletterna till bokföring och allt däremellan.

Mindre känslig för “dåliga tider”

Även om det på många sätt är tuffa tider i samhället just nu och många företagare känner oro över framtiden så delas inte den oron av “Pingvin-Olle”. 

- De produkter jag säljer är inte så känsliga när det svänger i konjunktur. Om det är dåliga tider då ska man spara och förvara, då behöver man mina produkter. Är det bra tider ska man konsumera, och då går mina produkter också åt.

Hur trivs du på jobbet?

- Väldigt bra. Jag har alltid sagt det att det är skönt att vara sin egen. Samtidigt har medaljen en baksida, det blir tungt i vissa perioder när det är för mycket att göra, men skulle jag välja igen skulle jag absolut välja detta, avslutar Olle Jakobsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-05 18:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla