Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Parti i Askersund vill få bort vargen helt

Landsbygdspartiet Oberoende (LPO) har lämnat in en motion om att Askersund ska bli en helt vargfri kommun. De hänvisar till flera attacker på djur som vargen ska ha gjort sig skyldig till de senaste åren.

Motionen är skriven 17 maj och vänder sig till kommunfullmäktige i Askersunds kommun.

“Så läser vi återigen om ett angrepp av varg på tamdjur i Tiveden. Det är på tiden att vi bestämmer oss för att verka för landsbygden och livsvillkoren där genom att göra Askersund till en vargfri kommun.

“Nödvändigt lägga om politiken nu”

Vargstammen i Skandinavien utgörs av 300 – 500 individer. Askersunds kommun berörs framför allt av vargreviret i Tiveden som bildades 2013 av Naturvårdsverket genom att ett finsk-ryskt vargpar flyttades från Övertårneå till Tiveden.

Den höga tätheten av varg påverkar möjligheterna att bedriva en meningsfull djurhållning i kommunen. I augusti 2018 dödades 26 får i en hage väster om Askersund, i juni 2019 skrämdes 41 nötdjur på flykten av varg. I detta fall tog det ägaren en och en halv månad att samla in dessa. Nu i maj har ytterligare ett 20-tal djur angripits av vad som verkar vara varg. Båda fårhagarna hade rovdjursavvisande stängsel.

Coronapandemin har aktualiserat frågan om Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel. Rovdjursangrepp försämrar förutsättningarna för djurhållning och därmed självförsörjningen av livsmedel. Det är nödvändigt att lägga om politiken nu.

Vill upprätta handlingsplan

Friluftsliv, jakt och andra aktiviteter som vi på landet förknippar med hög livskvalité försämras kraftigt av det stora antalet vargar i kommunen varför det finns goda skäl att göra Askersunds kommun vargfri”, avslutas skrivelsen som har ett yrkande att kommunfullmäktige förslås besluta att:

1. Askersund skall vara en kommun fri från varg.

2. Begära hos Naturvårdsverket att de snarast upprättar en handlingsplan för vilka åtgärder som krävs för att nå målet senast 2023 och att denna redovisas för kommunen senast vid utgången av 2020.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-05-19 11:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.