10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Uppgiven handlare har slutat att anmäla

ICA-handlaren Mats Carlsson är väldigt uppgiven och känner sig maktlös. Foto: Anders BjörkICA-handlaren Mats Carlsson är väldigt uppgiven och känner sig maktlös. Foto: Anders Björk

ICA Torghallen har slutat polisanmäla stölder eftersom det ändå inte leder någonvart, trots att man ibland har bevis på film. Butiken har fått betydligt fler stölder i år och anser att en stor ökning av drogpåverkade kunder är den främsta orsaken.

Mats Carlsson driver ICA Torghallen och känner sig uppgiven.

- Vi har ständiga problem med stölder i butiken och ser att det har ökat rejält, men vi har slutat att polisanmäla eftersom vi inte ser att det leder till nånting. Anmälan skrivs bara av, det är det svar vi får skickat tillbaka varenda gång. Egentligen ska man ju anmäla varenda brott, men när allt ändå skrivs av ser jag inte anledningen till det då det endast tar energi. Även när vi har förövarna på film och tydliga bilder skrivs det av.

“Jätteuppsving med knark”

Har det blivit värre med stölder i år för er?

- Det har absolut blivit värre och känns som det exploderat efter nyår. Jag tror det härleder mycket till drogpåverkade kunder som vi tyvärr ser väldigt många fler av i butiken. Det är från morgon till kväll och man ser nya ansikten varje dag. Min känsla är att det blivit ett jätteuppsving med knark i staden, säger Mats Carlsson till Sydnärkenytt.

Varför tror du det blivit ett sånt uppsving?

- En orsak är att polisen har väldigt dålig närvaro. Och de som håller på med sånt här gör det väl gärna på platser där de ej blir störda. Polisen säger hur viktigt det är att förebygga brott, men de verkar knappt intresserade av det själva utan tycker det är viktigare att skjuta med laserpistol mot trafikanter.

Mats Carlsson var tidigare länge med i Brottsförebyggande Rådet i Askersund men har nyligen gått ur. Han kände en frustration över att det inte gav något tillbaka.

Ny info möter kunder vid entré

I ett försök att stävja de ökade stölderna har man tagit till egna grepp i butiken. Vid entrén där alla går in sitter nu en lapp där det står att kunder som kommer in med väskor, ryggsäckar och dylikt ombeds visa upp det när de kommer till kassan.

- Det har tagits emot bra. De enstaka som protesterat mot det är de som inte haft rent mjöl i påsen, konstaterar Mats Carlsson.

ICA Torghallen har många ungdomar och kvinnor som jobbar och Mats tycker inte att han kan begära att dessa ska gripa in om det blir tumult. Men man har börjat visa upp alla filmer med stölder för personalen så de får vetskap om vilka det är som stjäl.

- Nästa gång de kommer in i butiken går vi efter dem och har koll, stör dem så att de inte ska stjäla igen. De stölder som är drabbar inte bara butiken utan alla kunder som i slutändan får betala mer för varor, avslutar Mats Carlsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-20 11:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.