13 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Ytterligare steg mot ett nytt vård- och omsorgsboende

Socialnämnd i Askersunds kommun godkände på tisdagen en projektplan för ett nytt vård- och omsorgsboende. Nämnden var helt enig i beslutet.

Enligt planern kommer det nya vård- och omsorgsboendet att byggas i anslutning till dagens vårdcentral.

– Vi satsar på våra invånare i Askersunds kommun, skolan för våra yngre är snart klar och nu börjar arbetet på allvar med ett nytt funktionellt och modernt boende för våra äldre. Vi bygger för framtiden, säger socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand (S) i ett pressmeddelande.

Det nya vård- och omsorgsboendet ska enligt projektplanen byggas i anslutning till Askersunds vårdcentral. Här finns också korttidsavdelningen Syrenen, Borgmästargården och Folktandvården.

– De som bor på det nya boendet kommer att ha nära till läkare, sjuksköterska och tandläkare. Allt blir samlat på ett ställe och det kommer att ge stora samordningsvinster som gynnar både de äldre och personalen, säger Maria Ståhl, socialchef i Askersunds kommun.

100 platser

Det nya vård- och omsorgsboendet ska ha 100 platser och kommer att ersätta kommunens två befintliga särskilda boenden, Norra bergen, som har 64 platser och Lärkbacken i Åsbro, som har 17 platser. Det nya boendet innebär alltså en ökning med 19 platser.
– Norra bergen är gammalt och slitet och dessutom väldigt personalkrävande. Lärkbacken kommer vi att behålla, men det kommer att göras om till trygghetsboende, säger Siv Ahlstrand.

Utöver att det totala antalet platser ökar i och med det nya vård- och omsorgsboendet ska det bli möjligt att bygga till 20 platser om behovet skulle öka.
– Vi vet ju att mängden invånare i åldern över 85 år kommer att öka kraftigt fram till år 2030, med cirka 50 procent enligt befolkningsprognosen. Därför är det viktigt att vi bygger på ett flexibelt sätt, säger Maria Ståhl.

Länsgården bygger

Redan i juni 2015 ingick Askersunds kommun, fastighetsbolaget Länsgården och Region Örebro en avsiktsförklaring som innebär att Länsgården ska bygga och äga den nya fastigheten, som sedan hyrs ut till kommunen.
– Dessutom kommer Örebro universitet vara inblandat i processen. Det här ska bli ett boende som ska ligga i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen. Genom att använda modern teknik med förankring i forskningen kommer vi även att kunna frigöra mer tid för personalen som de kan lägga på omvårdnad, säger Siv Ahlstrand. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-02-24 10:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.