Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nystart och nypremiär för Lerbäcks Teater

En deckargåta som väntar på svar. Foto: Lerbäcks TeaterEn deckargåta som väntar på svar. Foto: Lerbäcks Teater

Lerbäcks Teater gör en nystart. I dagarna är det nypremiär för deckargåtan Innersta rummet. Som vanligt blandas spänning, klurigheter och humor med en trerättersmiddag.

Föreställningen spelades tolv gånger under hösten 2020, tills coronapandemin satte definitivt stopp. Därav NYpremiär.

Fortfarande gäller restriktioner, så spelplatsen Magasinet tar emot 70 sittande personer istället för normala 110. 

– Bättre än att inte spela alls. Bättre än inga gäster, säger Johan Gille som är teaterchef tillsammans med hustrun Jenny Gille.

– Vi hoppas förstås att pandemin går åt rätt håll och att restriktionerna kan lättas ytterligare eller till och med tas bort helt senare i höst. Vad gäller nuläget så känner vi oss trygga. Vi följer alla restriktioner. Troligen är trängseln större på Mariebergs köpcenter än här i Magasinet.

Den sjuttonde deckaren

Innersta rummet är den sjuttonde deckaren med trerättersmiddag sedan Lerbäck Teaters start 2004. Historien utspelar sig på en kursgård i södra bergslagen där olika händelser utvecklas till en pusseldeckare. Författare är Johan Gille.

Och vad händer här ...? Foto: Lerbäcks Teater Och vad händer här ...? Foto: Lerbäcks Teater

Innersta Rummet spelas från 2 september till och med 27 november.

Ni har klarat er igenom coronakrisen?

– Det har varit och är fortfarande tufft. Vi har tvingats permittera personal och vi har fått stöd av Kulturrådet. Delar som gjort att vi överlevt förklarar Johan Gille.

Känslomässigt stöd

– Framför allt har vi en förstående publik som gått med på att flytta fram sina bokningar. Plus att den del personer köpt rena stödbiljetter för att hjälpa oss. Det är känslomässiga stöd som ger oss extra kraft. 

– Visst har vi ibland känt att vi borde ge upp, men nu känns det mer positivt, att vi är över på ”andra sidan”.

Revy i julens tecken

I dagarna lanserar Lerbäcks Teater även ”Lerbäcks julkalas”, en revy med mycket sång, musik och humor och med en trerättersmiddag i julens tecken. Den föreställning framförs under tre veckor i december.

I december erbjuder Lerbäcks Teater tillsammans med Svenska Kammarorkestern även föreställningen Emils jul. Det blir två föreställningar i Örebro Konserthus och två i Sjöängen, Askersund, samt några skolföreställningar. 

– Det börjar bli fullt upp. Roligt, säger Johan Gille.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-31 22:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.