21 September 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Nya företagsidéer lyfts fram

Blivande företagare? Mattias Djurstedt, Amanda Mattssons, Lova Svenssons och Ann-Charlotte Svensson stöttas av projektet re:think. Foto: Alf AnneborgBlivande företagare? Mattias Djurstedt, Amanda Mattssons, Lova Svenssons och Ann-Charlotte Svensson stöttas av projektet re:think. Foto: Alf Anneborg

ZInkgruvan re:think är ett tvåårigt projekt som drivs av Zinkgruvan Mining i samarbete med Alfred Nobel science park och Drivhuset. I Örebro. Programmet syftar främst till att stötta och utbilda entreprenörer så att deras idéer kan utvecklas och förhoppningsvis leda till nya företag.

– Att främja entreprenörsskap är ett av våra fokusområden, säger Monika Andersson kommunikationsansvarig på Zinkgruvan Mining.

I torsdag var det dags för fyra av deltagarna att berätta hur långt de har kommit i arbetet med sina idéer. Det skedde i det nya kontorshotellet Valvet, tidigare Swedbank,  i Askersund. Men först fick man tillfälle att prova på olika lokalproducerade delikatesser, som chips, glögg, snittar och äppeljuice. Eva Sääv, tapetserare och mathantverkare serverade.

Mattias Djurstedt.
Amanda Mattssons och Lova Svenssons.
Ann-Charlotte Svensson.
Landbaserad fiskodling

Först ut var Mattias Djurstedt som vill starta en landbaserad fiskodling i Olshammar. Tanken är att föda upp Tilapia, en afrikansk matfisk i bassänger som värms upp av spillvärme från Aspa bruk. Mattias tänker också använda vegetabiliskt närodlat foder. Aspa bruk stöttar projektet.

Värmestllskottet från Aspa bruk kommer att göra det möjligt med landbaserad fiskodling i vårt kallare klimat. Mattias Djurstedt ska under våren resa till Indonesien där liknande fiskodlingar finns. Han hoppas kunna starta sitt företag så snart som möjligt efter sin studieresa. Han fick ett bidrag på 80 000 kronor för att kunna koma vidare med sin företagsidé.

”Period Pack”

– Vi håller på att ta fram en dispensär/behållare för ändamålet. Den kommer att testas bland annat i gruvan, berättar Amanda och Lova.

De fick ett bidrag på 72 000 kronor för att kunna arbeta vidare med sitt projekt.

Affär och utställningshall i Hammar?

Ann-Charlotte Svensson, konstnär och beteendevetare från Hammar, har ett projekt som heter ”Min ängel”.

– Det är en bild som jag har skapat och vill använda i olika sammanhang. Som framsida på anteckningshäften, som tryck på muggar och liknande. Jag säljer på marknader, men drömmen vore att starta en affär och utställningshall i Hammar, berättar Ann Charlotte.
Hon fick 44 500 kronor för att kunna vidareutveckla sitt projekt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-13 20:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.