Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nya bolag ska köra skolbuss i Askersund

Hallsbergsbuss ett av de bolag som ska köra skolbussar i Askersund.Hallsbergsbuss ett av de bolag som ska köra skolbussar i Askersund.

Det blir tre nya aktörer som tar över skolbusstrafiken i Askersunds kommun. Alla kommer ha depåer i Askersund och backup-bussar tillgängliga, Det blir Buss i Väst, Hallsbergsbuss och Hällestad buss som kommer köra skolbussarna. Flest linjer ska Hällestad buss köra.

I maj berättade vi om problemen  med skolbussen från Mariedamm, som helt enkelt uteblev många gånger på kort tid. Föräldrarna fick själva organisera transporten flera gånger. Problemen berodde på en illa underhållen buss och det faktum att man inte hade någon reservbuss. Man var hänvisade till några timmar under dagen för att göra reparationer.

Det var var det franska, multinationella bolaget Transdev som körde bussen. De förlorade upphandlingen den här gången.

– Vi har försökt att trissa upp kraven i vår upphandling och är nu inte enbart inriktade på pris, utan också kvalitet, det måste fungera. Det gjorde det inte alltid med Transdev, säger Heléne Albrektsson, ansvarig för skolbussarna i kommunen.

Kommunen har enligt Albertsson också ställt krav på hur bolagen ska hantera sin personal.

– Det är inte bara lägsta pris som gäller i en upphandling, det går att ställa andra krav, även om skattebetalarna måste har rimlig utdelning för skattepengarna.

Problem på slutet

– Även om det är historia nu så påverkades skoleleverna av de förändringar som skedde ett av de bussbolag vi hade kontrakt med under den gånga femårsperioden.

För fem år sedan vann nämligen Lindbergs buss upphandlingen, 

– Under de fem år som gått har de gått från att vara ett lokalt förankrat familjeföretaq för att sedan bli ett nationellt storbolag för att sluta som ett multinationellt bolag med säte i Frankrike. Varje gång företaget bytte ägare så bytte de ledning och nyckelpersoner. Till sist fungerade det inget vidare. Personalen på plats här, förare och trafikledare har gjort ett bra jobb utifrån förutsättningarna, som inte varit de bästa fortätter Heléne Albrektsson.

Börjar köra efter nyår

– Men som sagt, nu är det historia, nu går vi vidare med nya aktörer som vi hoppas och tror kommer fungera bättre. De här bolagen kommer ha depåer i kommunen och reservbussar, backup-planer. 

Buss i Väst, Bivab, är baserat i Göteborg, Hallsbergsbuss givetvis i Hallsberg.

– Den aktör som har största delen av bussarna, Hällestads buss är hemmahörande ljust i Hällestad, i Norra Östergötland, säger Heléne Albrektsson.

De nya bolagen börjar köra bussarna efter nyår.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-30 9:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.