30 October 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Ny prideinvigning vid vattentornet

Konstnären Malin Blomqvist. Foto: Olle Widell Konstnären Malin Blomqvist. Foto: Olle Widell

Lördagen den 3 oktober klockan 11 invigdes Prideflaggan på vattentornet i Askersund första gången. Den invigningen fick flyttas till Torgparken men den 10 oktober skedde den på plats.

Tyvärr hade vädrets makter gjort att installationen blåst sönder och ramlat ner under fredagen. Bultar som höll ihop översta järnringen hade gängat upp sig.

Tyget hade nu flyttats in och draperade tornet invändigt samtidigt som det belystes med olika färger. Mycket effektfullt. Ett bildspel med olika artister och sponsorer visades.

Konstverket Konstverket "Var är själen".

Malin Blomqvist hade ställt ut ett konstverk i form av en björn som var utan sin päls. Hon har döpt det till ”Var sitter själen”? Pälsen hängde på en krok bredvid.

Hon berättade:

Vid ingången. Vid ingången.
Hanna Lindgren underhöll med sång. Hanna Lindgren underhöll med sång.
”Installationen ska upp igen”

– Jag har pratat med Anders Gustavsson på Askersundsbostäder och det är meningen att installationen ska upp igen. Det är ett fint torn även på insidan och det här är sista chansen att kunna se den. Tornet ska byggas om till bostäder.

Så följde några tal. Malin Blomqvist inledde:

“Det vi kämpar för är viktigt”

– Det måste vara så att man får älska vem man vill eller få vara som man är. Det vi kämpar för är viktigt och det har visat sig att kampen inte är över.

Oppositionsrådet Anna Ahnér (S) fortsatte:

– Vi visar att det är viktigt, tornet är stort och stolt i sin klänning. Vi måste tillåtas att vara olika. Tillsammans är vi starka.

”Att hota är inte tillåtet”

Kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) tog vid:

– Man måste inte älska någon eller någonting. Man får men man måste inte. Man får älska en installation men man måste inte. Att hota är inte tillåtet.

Mellan talen sjöng Hanna Lindgren mycket vackert och stämningsfullt till eget ackompanjemang ”Don´t worry about me”, ”Kärleken slår rot” och ”Somewhere over the Rainbow”.

Malin Blomqvist, Anna Ahnér och Caroline Dieker. Malin Blomqvist, Anna Ahnér och Caroline Dieker.

Malin Blomqvist avslutade med att tacka alla som kämpat för att få till detta och ett speciellt tack till Annika Gustafsson, Annicas Syservice, som sytt ihop installationen. Det gick åt 360 meter tyg berättade hon.

Välbesökt. Välbesökt.
Polisen var på plats. Polisen var på plats.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-10 17:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.