26 September 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Nu kolas kolmilan Peggy i Mariedamm

Att tända en kolmila är en komplicerad process. Foto: Henrik ÖstenssonAtt tända en kolmila är en komplicerad process. Foto: Henrik Östensson

Nu är milan Peggy tänd vid Trehörnings masugn i Mariedamm. Det blir en kolarvecka med hårt arbete och samvaro i Dan Anderssonsk anda. Årets kolarbas, Thomas Stump har en lite ovanlig historia i kolargänget i Mariedamm.

Kolarbasen är personen som leder arbetet vid en kolmila. Milan brukar döpas efter kolarbasens fru. Men Thomas Stump, kolarbasen, döpte milan efter sin mamma Peggy.

Thomas bor i Örebro, men har sommarstuga i Mariedamm. Han är bördig från USA.

– Första gången vi kom i kontakt med kolningen här i Trehörning var vi i sommarstugan, den ligger ett stenkast bort.. Det kom en massa rök och vi hörde musik. Jag blev nyfiken och gick hit. För tre år sedan deltog jag för första gången i arbetet, och har sedan lärt mig. Nu är jag kolarbas, ett förtroende, även om jag fortfarande lär mig.

Kolarbasen vid kolmilan i Mariedamm, Thomas Stump Kolarbasen vid kolmilan i Mariedamm, Thomas Stump

Men är du inte orolig, nervös inför veckan?

– Nej, eller jo, lite. Men det här gänget är mycket erfarna. De flesta som jobbar med kolmilan har varit med länge och vet exakt hur man gör. Det är för mycket jobb, för stor investering för att de skulle kunna låta något gå fel.

Vad kom det sig att du blev intresserad av kolandet?

– Jag är nyfiken, och intresserad av historia.

Finns det en kolartradition i USA?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag har aldrig stött på kolande på samma sätt som här, i milor. När man stöter på träkol i USA så är det mest i form av briketter, för grillning, de tillverkas industriellt.

Kolmilan fyller en rätt viktig funktion för Mariedamms förening, som ligger bakom kolarveckan. Arrangemangen kring milan samlar bygden. Grillkolen som skrapas fram ur kolmilan i vår är en viktig inkomstkälla för föreningen. Kolen säljs i hela Sydnärke och är populär när grillarna ska tändas.

Kolmilan består av prima björkved, drygt 70 kubikmeter. Det är skogsbolaget Sveaskog som sponsrat med ved.

När kolmilan kolar minskar volymen till ungefär hälften. När innehållet i milan sakta sjunker ihop måste kolarna se till att klappa ihop täckningen, så att det inte uppstår luftfickor inne i kolmilan. Då kan den slå. Det innebär att gasen därinne exploderar. Då trillar täckningen av och veden där inne börjar brinna okontrollerat.

– Det är inte helt ofarligt att göra det här, Men jag har inte varit med om att milan slår. Men den kan puffa lite. Som sagt, gänget kan det här.
Under den vecka som kolmilan nu ska kola kommer det ske flera aktiviteter vid Trehörnings masugn.

Aktiviteter under veckan

Idag, alltså lördag den 12 septemberkommer det finnas en motorsågsskulptör på plats. Uppvisning av smide och försäljning av kolarnas egen specialrätt, kolbullar med fläsk och lingon blir det också.

På tisdag blir det allsång vid milan klocka 15.00

På lördag blir det kolbulleförsäljning hela dagen och tipspromenad.

Kolargänget finns på plats dygnet runt. Det går bra att besöka milan när som helst.

Kolmilan brukar ha kolat färdigt redan på fredagen eller lördagen, alltså om en vecka.

Under hela veckan kommer det säljas ett kolarlotteri. Dragning söndag den 20 september.

Kolmilan får sedan kallna och täcks sedan över. Först i vår öppnas den och kolen packas i säckar för att bli grillkol.
Kolargänget har byggt kolmilan som en studiecirkel.

Mycket jobb

– Vi har träffats på tisdagar. Vi har mycket trevligt. Att dricka kokkaffe och prata är lika viktigt som jobbet. 21 dagar har jobbet tagit..Annat var det förr. Då räknade man 85 dagsverken för en kolmila. Men då var även tiden för att fälla skogen inräknad. På den tiden hade man inte traktorer med hydraulisk kran, motorsågar och andra hjälpmedel, som vi har, säger Thomas.

När järnhanteringen i Sydnärke kulminerade på 1800-talet användes kol från tiotusentals kolmilor, varje år. Nästan all skog var nedhuggen på den tiden.

Kolmilan ryker en del. När den väl är tänd och kolar ska röken gå igenom skorstenen på sidan. Kolmilan ryker en del. När den väl är tänd och kolar ska röken gå igenom skorstenen på sidan.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-12 7:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.