25 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Efter kuppen - jakten i full gång

Askersund, rubrikernas stad. Foto: Olle WidellAskersund, rubrikernas stad. Foto: Olle Widell

Klockan 07.58 lördagen den 27 april går larmet. En stor penningkupp har genomförts i Askersund. Polisen är snabbt på plats men förövarna är borta. Jakten är igång.

På sätt och vis är allt sant, men ändå inte. En kupp har genomförts förövarna jagas av polis. Men allt ingår i TV-serien som just nu spelas in i Askersund, och som ska sändas i SVT hösten 2019. 

Brottsplatsundersökning pågår.

Björn Warén, projektledare på SVT med ansvar att övervaka inspelningen:

– Vi har tittat på flera tänkbara platser för inspelningen men fastnat för Askersund. Vi sökte en mindre ort, lite av en idyll.

Björn Warén.

– Vi har iscensatt en kupp i staden. Det är en grov stöld med mycket pengar som utförts av några gärningsmän. För att lösa brottet har vi samlat några av de bästa och mest erfarna poliserna, ett riktigt stjärngäng. En del pensionerade och en del verksamma inom andra områden. Vi får följa deras arbete att lösa brottet som passande nog sker på gamla polisstationen på Väderkvarnsgatan. 

– Kuppen skedde på industriområdet vid Reimes och Återvinningscentralen. Det är en riktig kupp och nu är det upp till poliserna att lösa den. De är taggade och ivriga att komma igång och söker vittnen, berättar Björn Warén.

Uppmanar allmänheten att komma med tips

Spaningsledningen uppmanar allmänheten att komma in med tips, antingen på tipstelefon 076 4040258 eller Facebook TOP Askersund. Polisen ska sköta sitt jobb utan inblandning eller tips från produktionen.

Fiktion och verklighet blandas

– Det blir en tävling mellan två gäng, förövarna och poliserna, med oviss utgång. Det är en ny genre där fiktion och verklighet blandas. Vi hoppas att det ska bli lärorikt för alla och med igenkänningsfaktor för ortsbefolkningen, säger Björn Warén. 

– Vi har bara mötts med öppna armar och positiva besked från askersundarna.

Och spänningen stiger i staden. Folk undrar och frågar: Har du hört? Har du sett? Har det vart nå´t? Många frågor men inte många svar. Rykten börjar gå. ”Det är många som kommer hit, flera hundra, har jag hört. Hur ska det bli och vart ska de ta vägen? Och jag som inte har nå´t att ta på mig”.

Björn Warén igen:

– Det är ett underhållningsprogram i realityform där människorna som är med agerar utifrån sig själva. Det är en tävling och vill man vara med ska man vara äventyrlig och modig. Antalet tävlande har jämn fördelning kvinnor-män och åldersspannet är stort. Man ska vara över 18 år och bosatt i Askersunds kommun.

Beställt av SVT

SVT har beställt programmet och lägger ut arbetet på produktionsbolaget Meter Television och andra bolag. Det är ungefär 30 personer som kommer att arbeta och bo här. Inspelningslängd är 2 till 3 veckor med start slutet av april.  

Ur en annons:
”Är du tillräckligt slug, driven och iskall för att kunna hålla en skatt gömd i två veckor medan spanare letar efter den överallt?”

Inspelningsplatser är olika ställen i staden och kommunen där mobila filmteam kommer att dyka upp. Även fasta kameror sätts upp på vissa allmänna platser och i vissa butiker. Där fasta kameror finns skyltas det om detta. 

Spridda kommentarer:
– Jag är tveksam till detta, det känns inte bra. Hur ska det materialet användas? 

En pensionerad polis:
– Jag har ingenting emot kameror, varken privat eller som tidigare i tjänsten. Som samhället ser ut skulle det behövas många fler för att underlätta vid brottsutredningar och ingripanden.

Magnus Hjalmarsson.

Magnus Hjalmarsson, butiksföreståndare vid Systembolaget i staden:
– Nej, här skulle det inte passa med kameror. Det skulle inta våra kunder uppskatta. Vi säljer ju inte vilka varor som helst och dessutom har vi tystnadsplikt.

En sökande som inte kom med berättar:
– Jag anmälde mig och fick svara på några frågor och göra en inspelning av mig själv. Allt var mycket hemligt och en förutsättning var att ingen i min närhet skulle få reda på någonting.  T.ex. om jag skulle få ett telefonsamtal mitt i natten skulle jag då kunna förklara bort det utan att avslöja något. Lite besviken är jag men samtidigt känns det bra att nu kunna se fram mot TV-programmen utan att vara orolig.

Claudia Lewandowski.
Bra för turismen

Claudia Lewandowski, Askersunds turistbyrå:
– Jag tror att TV-programmet drar hit turister. De kommer att upptäcka vår hemliga skärgård, våra vandringsleder och vikar. Vi har jobbat i flera år för att få turismen att öka, vi vill att den ska växa och vara hållbar. Helst ska de stanna här, inte rusa runt utan njuta av stillheten och att det är brusfritt här.

Producent är Pontus Gårdinger. Projektledare Helena Björk. Meter Television har producerat bl.a. ”Mästarnas Mästare” med 2 miljoner tittare, ”Allt för Sverige” och ”Sveriges mästerkock”.

Tidigare filminspelningar i Askersund: 
”Häxan”, svensk-fransk dramafilm från 1956 med Marina Vlady. Ateljéinspelningar i Paris, exteriört bland annat i Askersund.
”Så vit som en snö”. Svensk dramafilm från 2001 med Amanda Ooms. Den handlar om Elsa Andersson, Sveriges första aviatris, som omkom vid ett fallskärmshopp utanför Askersund.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-30 16:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.