Gå till innehåll
Askersund
Ett hyreshus i rött tegel med snö på marken.

Norra Bergen, eller Norra Eden som det numera heter, mitt i Askersund, är till salu igen. foto: Weine Ahlstrand.

Turerna kring krisande
företagskoncern i
Askersund fortsätter

Publicerad: 21 February 2024 16:09

Turerna kring familjen Gyllings krisande företagsimperium i Askersund fortsätter. Nu är Norra Eden, det före detta äldreboendet Norra bergen, till salu. Prislappen för totalt 5 773 kvadratmeter, 52 lägenheter: 35 miljoner kronor.

Det var i februari 2021 som det blev offentlig att företaget 3GGG invest köpt det gamla äldreboendet Norra Bergen i Askersund. Det var tomt, sedan kommunen flyttat till det nya särskilda boendet Smedsgården

Bakom företaget 3GGG stod Bertil, Jonas och Thomas Gylling. Far och två söner. 3GGG ägde då fastigheter både i Askersund, Hallsberg och Pålsboda. Totalt mer än 200 lägenheter. Norra Bergen var deras i särklass största projekt så långt. För att bygga och driva boendet startades ett eget bolag, Norra Eden AB.

Storslagna planer

Jonas Gylling presenterade ganska snart storslagna planer på ett trygghetsboende för äldre. En av idéerna var att även inhysa unga vuxna i huset, som mot lägre hyra skulle kunna hjälpa de äldre ibland. I ett trygghetsboende ska det bland annat finnas personal på vissa tider och gemensamhetsutrymmen.

Saktade in

Redan 2022 stod det klart att bygget saktat in. Envisa rykten gjorde gällande att det berodde på uteblivna betalningar till entreprenörer. Jonas Gylling avfärdade i Sydnärkenytt det hela som ”den svenska avundsjukan”. Gylling menade att problemen berodde på att man haft en projektledare som inte gjort sitt jobb.

I dag vet vi att det åtminstone pågår ett rättsfall som handlar om en faktura som inte betalts.

Stor del av tillgångarna till salu

Huset som 3GGG invest ägde i Pålsboda är sålt sedan tidigare och fastigheterna i Hallsberg till salu sedan i januari i år.

Till våra kollegor på NA sa Norra Eden AB:s externt rekryterade VD, Göran Berger,  för några veckor sedan, att bolaget Norra Eden AB inte skulle beröras av konkurserna i de andra bolagen. Men vi kan nu konstatera att man i alla fall försöker sälja bolagets huvudtillgång, själva fastigheten.

Det är ingen liten fastighet det handlar om. Det rör sig om 52 lägenheter på totalt 2773 kvadratmeter, mitt i Askersund. 20 av lägenheterna, totalt 983 kvm, är alltså topprenoverade enligt annonsen. Det finns  även stora biytor. Det ska också, enligt annonsen, finnas gym, samlingslokaler, orangeri, boulebana och en bastu. För den som vill bygga färdigt trygghetsboende ska det, också enligt annonsen, finnas ett beviljat bidrag på 6,8 miljoner att inkassera.

Under januari och februari har sex av familjen Gyllings totalt 12 bolag försatts i konkurs. Den stora konkursen var Silkflower import AB som så sent som 2021 hade över 100 miljoner i omsättning och 11 anställda.

Annons

askersund