
En skål för namnbytet på Närlunda Arena. Foto: Henrik Östensson
Närlunda Arena
fick ett nytt namn
Igår bytte den nya Närlundahallen i Askersund officiellt namn. Den heter numera XL-Bygg Bergqvist Arena.
Bergqvist järn- och bygg AB har sponsrat huset och får på det sättet namnrättigheten. Det är första gången något liknande sker i Askersunds kommun.
– Vi går in med 80 000 per år i ett treårskontrakt, sa Mattias Bergqvist.
Hallen, som officiellt kallats Närlunda Arena fram till igår, invigdes redan den 11 februari. Att namnrättigheten skulle säljas och att det skulle säljas platser för sponsrade skyltar inne i hallen har varit klart länge.
– Det rådde väl i princip politisk enighet om att vi behövde bygga en hall till här vid Närlundaskolan. Det rådde dock viss oenighet om tidpunkt och kostnader för bygget. Kommunen har ju ekonomiska problem. Genom att på det här sättet sälja namnrättigheterna och sponsrade skyltar kan vi i alla fall få en lite bättre kalkyl, säger Anna Ahnér (S) Andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Det råder nya tider i kommunen, inflikade Annika Finnström (V) ledamot i kommunstyrelsen.
– Men jag är glad att det är ett Askersundsföretag som köpt namnrättigheterna. Bergqvists är en institution i Askersund sedan mycket länge, fortsätter hon.
Efter förslag från föreningslivet beslutade kommunstyrelsen att utöka antalet läktarplatser i hallen jämfört med vad det var tänkt från början. Det fördyrade givetvis bygget. Försäljningen av namnrättigheten och skyltarna inne i arenan är tänkta att kompensera för den merkostnaden. En hall till vid Närlundaskolan (det fanns redan en) var ett vallöfte från bland annat Moderaterna inför valet 2022.
“Känns bra att sponsra föreningslivet”
– I och med att vi bytte kedjetillhörighet, från Woody till XL-bygg tyckte vi det här passade just nu. Det är ju dessutom en fin byggnad, byggd i trä, med en träfasad, något vi absolut kan tänka oss förknippas med, sa Mattias Bergqvist, som var på plats med sin bror Mikael. Bergqvists är ett familjeföretag som en gång startades av deras far.
Han fortsätter.
– Det känns också bra att på det här sättet sponsra det lokala föreningslivet.’
Någon bandklippning blev det inte tal om, men däremot en skål i alkoholfritt och en avtäckning, eller vad man nu ska kalla det.
– Vi gjorde en liten riskkalkyl och kom väl fram till att vi inte borde klättra runt på taket, det är för farligt, sa Daniel Eriksson, förvaltningschef på Kultur- och teknikförvaltningen.
Sedan ordnade han snabbt en liten avtäckning, fast från marken. Bröderna Bergqvist fick hålla upp ett skynke som dolde skylten, åtminstone från marken.

Mattias Bergqvist försöker dölja skylten, för att sedan släppa täckelsen.