Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Musikalisk föreläsning om blygt bygdegeni

Ingvar Björk och Uno Sandkvist , sjöng, spelade och pratade om Ingvar Björk och Uno Sandkvist , sjöng, spelade och pratade om "Den Blyge". Foto: Olle Widell

I tisdags stod Askersunds föreläsningsförening som arrangör för en föreläsning i ord och ton om Levi Karlsson, kallad ”Den blyge.” Ingvar Björk pratade och Uno Sandkvist sjöng. Sydnärkenytt var på plats.

I Askersund med omnejd hålls minnet av ”Den blyge” levande. Han föddes i Skyllberg 1894 och gick bort 1982. Han flyttade till Askersund, gifte sig och startade snickerifabrik. Sysslade med konsthantverk och öppnade slöjdaffär. 1957 kom första diktsamlingen som följdes av 10 till, illustrerade av författaren med teckningar. 

Ingvar Björk, med artistnamnet ”Vibygubben”, led inte av någon blygsel. Han berättade med inlevelse episoder från trakten och reciterade Levis dikter på ett oefterhärmligt sätt. Med sitt historieberättande på medryckande dialekt fick han publiken med sig. Han visade sig vara en rutinerad underhållare som kan sin sak. 

Tillsammans med Uno Sandkvist fick åhörarna en nyanserad och intressant bild av diktaren. Uno Sandkvist har tonsatt ett fyrtiotal av hans dikter och sjunger dem till eget gitarrackompanjemang. Han har en vacker röst och även han kan sin sak.  Tillsammans är de ett samspelt par som känner varandra. 

Storken kunde bo hemma

Enligt Ingvar sa Levi att han bara skrev ”Vardagsbitar för vanligt fölk” och gav som exempel dikten ”Fallaåa” och ”Bataljen vid Fallamogrund”. Uno följde upp med ”Bränneri”, en berättelse om gamla tiders Tived och den sorgliga dikten ”Grålle ska slaktas”.

Vi fick lära oss ett nytt knep för att få napp, att storken kunde bo hemma hos en del, om hur frun kan få tyst på sin man med ett dräpande svar, om hur en av Johans tre tröjor bara försvann och om veterinären som hade tråkigt i Askersund. 

Med dikten ”13 små gummor” och berättelsen om ”Den vackra Elinor” avslutade artisterna kvällen. Publiken på ca 40 personer gick nöjda hem. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-18 7:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla