15 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Författar-Moa gav skrivartips

Moa Herngren signerade böcker för sina fans på Sjöängen. Foto: Olle WidellMoa Herngren signerade böcker för sina fans på Sjöängen. Foto: Olle Widell

Författaren Moa Herngren hade publikens öra när hon på tisdagkvällen berättade om sitt skrivande - och delade med sig av tips för den som vill plita på en roman, kanske om livet i en bonusfamilj.

I tisdags fylldes lokalen Visholmen i Sjöängen av ett 50-tal andäktigt lyssnande personer. Det var 47 kvinnor och tre män, här var det inte frågan om någon könskvotering. De hade kommit till ABF:s och Bibliotekets stora vårsatsning,som innebar författarbesök av Moa Herngren. 

Hon inledde med presentation av sig själv. 

Uppvuxen på Östermalm i Stockholm, snart 50 år, journalist, författare och manusförfattare, yngre syster till Felix och Måns Herngren. Tillsammans med bröderna och Felix hustru (?) Clara aktuell som manusförfattare till ”Bonusfamiljen”. Alla fyra har egna erfarenheter av att leva i bonusfamilj och menar att de svårigheter som kan finnas där inte skiljer sig så mycket från livet i en vanlig familj.

Skrivit sju romaer

Moa Herngren har skrivit sju romaner och en faktabok. Hennes senaste ”Tjockdrottningen”, kom ut 2017. För närvarande arbetar hon på nästa med titeln ”Svärmodern”.

Hon säger att hon är påverkad av uppväxten på Östermalm och att det märks i författandet. Föräldrarna uppmuntrade barnens kreativitet och aktiviteter. Böckerna handlar om yta och vad som finns under den. Problem, missbruk och självmord. Det kan utläsas av några boktitlar: ”Allt är bara bra, tack”, ”Jag ska bara fixa en grej i köket”, ”Jag skulle aldrig ljuga för dig”.

Hon blev tidigt bokslukare, skrev dagböcker och drömde om att bli författare. Hennes dåliga skolbetyg gjorde att hon inte kom in på journalisthögskolan. Hon sökte ströjobb och fick arbete på TV och jobbade sig upp från assistent till producent. 

Samlar intryck

– Jag får mina idéer i mötet med människor. Jag går runt i olika miljöer och samlar intryck, går gärna på lägenhetsvisningar, gör research och lägger till egna erfarenheter och minnen. Jag tycker jag kan leva andras liv genom mina böcker. Antihjältar ligger mig varmt om hjärtat. 

Hon delade med sig av tips för skrivandet. 

– Börja nu, skriv lite varje dag, inspirationen kommer inte när man tänker utan när man skriver, skriv framåt, strunta i om det hänger ihop, skriv till slutet. Gå tillbaka och bearbeta, lyssna inte på din inre kritiker som är svårast att övervinna. Se en linje från A till Ö med personerna, för berättelsen framåt och se till att det händer något. Det är ett arbete som måste utföras och som kan ta lång tid. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-10 15:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.